Com va influir el desastre d'annual en la crisi de la restauració

Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 9,37 KB

 

COM VA INFLUIR EL DESASTRE D'ANNUAL EN LA CRISI DE LA RESTAURACIÓ?
-El protectorat del
Marroc era una zona amb poc valor econòmic i el seu domini només beneficiava alguns grups empresarials que ben aviat van perdre l'interès per les poques expectatives econòmiques.

-Les classes populars, que aportaven la majoria de soldats, estaven totalment en contra de la guerra colonial.
-L'exercit estava dividit a causa del problema dels ascensos per mèrits de guerra.
PER TANT ELS DEFENSORS D ELA POLÍTICA COLONIAL, EREN AFRICANISTES, UN SECTOR DE L'EXERCIT MOLT VINCULAT AMB EL CERLCE DE LA CORONA I AMB Alfons XIII.
El desastre d'Annual
La derrota a Annual l'any 1921 va produir una enorme indiganció pública i va generar un intens debat sobre l'organització i la preparació deficients de l'exercit espanyol. S'havia enfrontat als rifenys un exèrcit integra per soldats sense preparació militar que desconeixen el terreny  i no estaven interessats en la expansió colonial.
El general Silvestre va dirigir les operacions de manera maldestra i amb gran desconeixement. El debat es va traslladar al Parlament i l'exèrcit i, el govern i l'administració colonial a Melialla van ser acusats de negligència i corrupció.
La investigació sobre les responsabilitats per la derrota va ser encarregada a una comissió parlamentària , l'informe del qual ( Expedient Picassó) revelava les qüestions d'especial gravetat i relacionava el rei amb la mala gestió. L'intent que aquest informes es difongués va ser el detonant del Cop d'Estat de Primo de Rivera.
La dictadura no va depurar cap responsabilitat pel desastre d'Annual.

EL COP D’ESTAT DE Primo de Rivera

El Cop d'Estat:


El 13 de Setembre de 1923 el capità general de Catalunya, Miguel Primo de Rivera va donar un op d'estat i va suspendre el règim Constitucional. Les causes d'aquest Cop d'Estat són:

  • El bipartidisme polític s'ha anat descomponent i han mort tots els grans líders ( la majoria assassinats per anarquistes).

  • Els militars estan descontents, l'exèrcit va derrota darrera derrota, i això provoca queixes.

  • Crisi econòmica.

  • Moviment obrer radicalitzat, els republicans i socialisten incremantaven el seu protagonisme.

  • Socialment hi ha terrorisme, bandolisme…Els empresaris utilitzen els diners per contractar pistolers.

  • L'esglèsia és molt conservadora i dóna suport al Cop d'Estat de Primo. Consideren el Marxisme i l'anarquisme com el dimoni.

  • A Alfons XII ja li va bé la dictadura de Primo de Rivera.

Primo de Rivera va ser nomanat president del govern i va constituir un executiu formar exclusivament generals: el Directori Militar.

L'actuació política de Primo de Rivera


:


Primo de River va prohibir l'activitat política, va destruir totes les diputacions i els ajuntaments. (en tota la dictadura no hi va haver eleccions), els regidors van ser substituïts per “vocales asociados” designats a sorteig entre els majors contribuents al municipi. Els alcaldes eren nomanats per Reial Ordre i els governadors civils van ser substituits per governadors militars. L'any 1924 Primo de Rivera va crear una nova força política, La Uníón Patriótica.

Entradas relacionadas: