Imatges ambigües

Enviado por Chuletator online y clasificado en Plástica y Educación Artística

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,99 KB

 

Tècniques d'impresió

Les tècniques d'impressió han evolucionat molt des de l'aparició de la impremta. Entre les més destacades hi ha la tipografia, el gravat en relleu i l'ofset.

• La tipografia va ser el mètode desenvolupat per Gutenberg, però avui dia

està en desús. Els tipus dels textos es fonien en plom i les illustracions en planxes metàl·liqües. La zona impressora estava en relleu. En passar els corrons entintadors per sobre de les planxes, la tinta es dipositava només sobre les parts elevades i d'allà passava al paper. El text que s'havia d'imprimir es podia compondre a mà, amb tipus metàl·lics solts, o a màquina, mitjançant les linotípies (fig.
20).

Fig. 20

• El gravat en relleu té els seus antecedents en una tècnica emprada el 1446, tot

i que es va començar a utilitzar el 1858. La forma impressora és un cilindre de coure sobre el qual es reprodueix, per mètodes químics, un clixé fotogràfic del text i les imatges, que queden gravats en relleu sobre la superfície del cilindre. A continuació, una tinta fluida farceix els buits i l'excés s'elimina amb una ganiveta. En girar el cilindre i pressionar-lo contra el paper, aquest queda imprès (fig. 21).

• L'òfset té l'origen en la litografia i es va començar a utilitzar a partir de 1904.

La forma impressora és una planxa metàl·lica fotosensible en què, a diferència del gravat en relleu, les zones impressores i les no impressores són al mateix nivell. La zona impressora admet tinta, mentre que la no impressora la rebutja.

La tinta passa de les zones impressores a un corró de cautxú i d'aquí al paper. D'aquesta manera, és possible aprofitar els corrons ja que, una vegada impresa una pàgina, es poden netejar i utilitzar un altre cop (fig. 22).

Fig. 21

L'edició de materials gràfics a tot color passa per diverses etapes: composició i maquetació del text, inclusió de les imatges mitjançant l'escaneig, filmació de les pàGinés i obtenció dels fotolits, confecció de les planxes fotosensibles i realització de la impressió utilitzant màquines de quadricromia (fig. 23).

La quadricromia consisteix en l'ús combinat de quatre tintes bàsiques: cian, magenta, groc i negre.


Entradas relacionadas: