Imatge i poder: August i l'Ara Pacis

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,46 KB

 

4. El relleu històric

El relleu històric ROMà era hereu del relleu hel·lenístic. Però l’interès dels romans per la concreció i la realitat va generar un art original i diferent:

  • Gust pel paisatge i els motius naturals (tradició etrusca).

  • Preferència per la narració de fets històrics protagonitzats per personatges reals i identificables.

Obres:


  • Ara Pacis (Roma)
    → Monument de marbre construït pel Senat en commemoració del sacrifici que va celebrar a¡August l’any 13 aC per inaugurar la Pax Romana. L’envolten quatre murs que presenten, a la part exterior, un doble fris: el fris inferior mostra motius vegetals i animals; i la part superior, a un costat i a l’altre de la porta d’accés, representa escenes relacionades amb l’origen de Roma. Dues portes: porta oest (Ròmul i Rem, processó d’August, Enees i el sacrifici de Lavinium), porta est (Tellus i Roma). A la part interior, garlandes amb bucranis. Al mur oposat, personificacions de Roma i la Pau. Als murs laterals, el seguici encapçalat per August en la cerimònia de sacrifici. Entre aquest fris i el del Partenó hi ha similituds i diferències:

· Tots dos comparteixen un mateix sentit professional, però mentre que el del Partenó no té personatges ni temps històrics, el de l’Ara Pacis té personatges identificables que van participar realment en la cerimònia.    

· La serenitat i la dignitat de les figures són comunes en els dos frisos, però en l’Ara Pacis les actituds són més naturals i realistes.
Entradas relacionadas: