Les idees simples procedeixen totes de les propes coses

Enviado por Chuletator online y clasificado en Filosofía y ética

Escrito el en catalán con un tamaño de 9,47 KB

 

Racionalisme

Si voleu tenir la seguretat que el nostre coneixement es ferm i segur, caldrà analitzar l’origen de les idees que formen el contingut dels nostres pensaments. A les illes britàniques, una traducció de pensament molt diferents molt diferent, basada en el valor de l’experiència. Aquest corrent filósòfic, anomenat Empirisme, va ser especialment rellevant al Segle XVII i XVIII.

Bases Empirisme britanic

Els partidaris de l’Empirisme sostenien que l’experiència era el camí mes adequat per obtenir coneixements vàlids i fiables. Els partidaris de l’Empirisme consideraven que els avanços de la física havien estat possibles gracies a l0’experiencia. S’havien fonamentat en l’observació i en el mètode experimental.

idees experiencia

El filòsof angles John Locke (1632-1704) va ser un dels defensors mes importants de la teoria empirista del coneixement, es va enfrontar  ales teories racionalistes i va negar l’existència d’idees innates. Segons creia, quan naixem, la nostra ment es buida perquè no existeix cap idea que sigui innata. Locke indicava que aquestes idees que suposadament totes tenim des de el néixer, en realitat, no tots els humans les venen, perquè hi ha persones que no les comparteixen i tampoc no son presents en la ment dels infants. La teoria del coneixement de lloc afirmava que totes la sostres idees provenen de l’exoperiencia.

idees locke

Per explicar la manera com adquirim les idees, Locke analitza detalladament els dos procediments que son l’orfen del creixement humà capten informació del mon que ens envolta per mitjà dels sentits.

 • Idees de sensació continguts de consciencia que procedeixen de l’exterior, som conscients dels nostres sentiments dels nostres estats d’ànim i dels processos mentals que desenvolupem

 • Idees de reflexió associades a l’0experiencia que tenim dels nostres processos físics interns

Idees més complexes:

 • Idees simples no es poden descompondré en d’altres de mes simples

 • Idees complexes provenen de l’associació de diferents idees simples combinades

Locke classifica en idees simples i complexes. Aquestes ultimes poden ser de substancia, de mode o de relació

 • Idea de substancia es refereix a allò que sembla actuar com a suport d’un seguir de qualitats i que considerem que existeix per el mateix.

  • Qualitats primàries: qualitats reals de les coses (forma, extinció, posició)

  • Qualitats secundaries: no pertanyen realment a l’objecte que estem percebent, sinó que son productes dels nostres sentits

 • Idea de mode son idees complexes que no consideren que existeixin per si mateixes, sinó que es corresponen amb propietats de lo substancies

 • Idea de relació provenen de la comparació entre idees diferents que connecten mentalment.. La relació causa-efecte.


Entradas relacionadas: