Idees principals del memorial de greuges

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 1,69 KB

 

1868. Sorgiment del partit Republicà federal: El partit Republicà federal va tindre una important influencia entre el proletariat industrial. Francesc Pi i Margall Defensava que l’estat federal espanyol tenia que ser el resultat de la unió voluntària dels diferents pobles o regions de l’estat(península).

1880. Creació 1ºr congres Catalanista: Valentí Almirall es l’impulsor d’aquet congres, que es manté al marge dels partits d’àmbit estatal. Pretén agafar diferents tendències, des del federalisme republicà fins a la jove Catalunya.

1882. Formació del partit de centre Català: L’idea de aquesta formació va ser del centre del congres catalanista.
Que s’encarregués de fer i desenvolupar un programa reivindicatiu, i de crear llocs on es propagues el catalanisme per el principat.

1883. Creació del 2ºn congres catalanista: El Centre català va convocar el segon congres per denunciar el caràcter sucursalista dels partits dinàstics a Catalunya. I van cridar a tot polític català perquè abandonessin i s’impliquessin en organitzacions estrictament catalanes.

1885. Memorial de Greuges: El Centre català va redactar aquet document(Memorial de Greuges), que va ser donat a Alfons XII, on denunciava el centralisme i demanava el dret a impulsar la vida regional. I davant l’amenaça governamental d’elaborar un nou codi civil únic per a tot Espanya defensava el dret civil català.


Entradas relacionadas: