Historia global2.1

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Física

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,21 KB

 
LA II REPÚBLICA
Causes: lincapacitat per resoldre els problemes heretats del segle XIX i agreujats pels del primer terç del segle XX, per part del govern (endarreriment econòmic amb una industrialització limitada a Catalunya i el País Basc, lelevada conflictivitat social per part dels obrers i del camperolat, el catalanisme i les aspiracions dautonomia de Catalunya, dinestabilitat i corrupció política,...).
El desprestigi dAlfons XIII i la monarquia sobretot pel suport que va donar a la dictadura de Primo de Ribera.
Característiques: sistema polític reformista. A nivell polític van suposar dimplantació dun estat democràtic i aconfessional.
Va intentar modernitzar el país , al mig dun context internacional advers com va ser els efectes de la crisi econòmica de 1929.
Gran intervencionisme de lEstat sobre el capitalisme, perquè leconomia tingui una funció social i equilibrar-la.
Creació de lleis per limitar lEsglésia en la societat, i en millorar les condicions de vida dels treballadors i del camperolat. (intent de reforma agrària).
Va respondre amb el dret a lautonomia de Catalunya reconegut a la constitució del 1931.
Loposició:context internacional: molt advers. A URSS hi havia Stalin amb un règim totalitari desquerres, una dictadura amb la tesi del socialisme és un sol país i per tant rebel·la de la República. I a més, els totalitarismes de dretes com el feixisme (Mussolini) i nazisme (Hitler) no els interessa com evoluciona Espanya.
Oposició interna: els grups més poderosos econòmicament tant a les reformes polítiques com econòmiques. Generalment, lEsglésia no va acceptar el caràcter aconfessional, ni laica la societat.
Bona part de lexèrcit va estar en contra degut a que la veien com una amenaça cap a la seva visió conservadora del país.
La CNT i el PSOE voldran més canvis revolucionaris i per tant veuen la República molt tímida i burgesa.
Etapes: I-Abril 1931-Novembre 1933>bienni reformista: 28-6-.1931>període constituent>constitució de 1931.
Dençà la constitució>Grans reformes promogudes per Azaña.
II-Novembre 1933-Febrer 1936>bienni conservador o Negre: saturen les reformes de letapa anterior (Lerroux i Gil Robles).
III-Febrer-juliol 1936> front popular: lesquerra torna a implantar les reformes del Bienni Reformista.
La dreta qüestiona(posa en dubte) la victòria electoral de lesquerra i prepara la insurrecció militar (general Sanjurjo, general Mola i general Franco).
La proclamació de la República (període constituent): el febrer de 1931 es va dur a terme lúltim govern de la monarquia dAlfons XII, el de lAlmirall Aznar. Havia un desgast de la monarquia degut a limplicació del rei en la dictadura. Les forces polítiques republicanes i desquerra van plantejar un plebiscit (consulta al poble) entre monarquia i república. LAgost de 1930, es va fer el pacte de Sant Sebastià on hi van participar els partits republicans més Indaleció Prieto i Fernando de los Ríos, del PSOE.


Es va crear un comitè revolucionari que buscava un aixecament militar. El 12 de desembre de 1930 va haver una proclamació de la República per part dun grup de militars a la caserna de Jaca. Linsurecció va ser controlada i els líders van ser condemnats a mort. Aquestes execucions van acabar de desacreditar el règim monàrquic. En les eleccions municipals del 12 dAbril de 1931, les forces republicanes van obtenir la victòria, a 41 de les 50 capitals de província, tot i que els partits monàrquics un nombre més alt de regidors. El dia 14 es va proclamar la República en molts ajuntaments dEspanya (Eibar el primer). El rei va optar per renunciar al tro i exiliar-se a Itàlia. El poder provisional va córrer a càrrec de Niceto Alcalá Zamora i format per socialistes i republicans. El 228 de juny de 1931 es van celebrar eleccions a Corts constituents. Republicans i socialistes van tenir una clara majoria. Niceto Alcalá Zamora va ser el president de la República. Calia redactar una nova constitució, la qual va ser aprovada el 9 de desembre de 1931. les seves característiques van ser: progressista i socialment avançada. Sobirania popular amb sufragi universal masculí i femení a partir de 23 anys i unicameral. Separació de poders e estat integral que permet lautonomia. Llibertat dexpressió, dassociació, de reunió,... estat aconfessional, lesglésia perd i es torna com una associació sota lestat, llibertat de religió i leducació passa a mans de lestat i laica.
Els principals partits de la II República:
Partits dàmbit espanyol:
Partits desquerra: PSOE dIndaleció Prieto i F. Largo Caballero. PSC de Jose Díaz i Dolores Ibárruri (la Passionària).
Partits de centreesquerra: Radical socialista o Unión Republicana de Marcel·lí Domingo. Acción Republicana>izquierda Republicana De Manuel Azaña.
Partits de centredetra: redical dAlejandro Lerroux.
Partits de dreta: CEDA (confederación española de derechos autonomos) de José M. Gil Robles. Agrario (rics del camp anti reforma agrària) de José Martínez. Renovación Española de Antonio Gaicochea. Tredicionalistas (carlistes) de Manuel José Fal Conde.
Partits feixistes: Falange Española (totalitarismes) y de las JONS (juntas de ofensica nacional sindicalista) de José Antonio Primo de Ribera i Onésimo Redondo.
Partits nacionalistes o dàmbit territorial:
Catalunya: Esquerra Republicana de Catalunya de Francesc Masià (estat català) i Lluís Companys ( partit republicà català). Lliga catalana de Francesc Cambó.
País Basc: Partit Nacionalista Basc de José A. De Aguirre.
Galícia: ORGA (organización republicana gallega autonoma) de Santiago Casares.

Entradas relacionadas: