Historia del catalanisme - centre regional català

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,15 KB

 


LLIGA DE Catalunya I MISSATGE A LA REGENTLes diferències din del
Centre Català van portar a crear la Lliga de Catalunya (1887)on tenien un caràcter més conservador que el projecte d’Almirall per tant tenien mes avinences amb la burgesia i defensaven les reivindicacacions de l’oficialitat de la llengua catalana , el proteccionisme , la defensa del dret civil català i una política catalanista. També van fer campanya en defensa del dret català i conta el projecte de refomra del codi civil que es discutia a las corts a Madrid.


188 van enviar un missatge a al reina Regent on demanaven autonomia per a Catalunya  , oficialitat de la llengua catalana , dret civil català , proteccionisme i execució d’una política exclusivament catalanista.


CATALANISME TRADICIONALISTA


Quan la Santa Seu va donar suport al rei Alfons XII una part del clero es va apropar al liberlaisme més conservador , això va donar a la formació del Vigatanisme , un moviment cultural i intel·lectual impulsat pels membres eclesiàstics de Vic  apropantse als postulats liberals on defensaven que l’esperit català reposava en la família , la religió i la propietat. . El suport del clero català al catalanisme conservador va ser liderat per clergues com el bisbe Morgades.


UníÓ CATALANISTA


La lliga de Catalnista proposa fundar una entitat  sorgint així l’any 1891 la Uníó Catalanista amb l’objectiu de coordinar tots els grups catalanistes comarcals portan un programa en comú. Va tenir suport important en la Catalunya rural. Propietaris mitjans , professionals liberlas , comercians i intel·lectuals formaven la base social de la Uníó Catalanista.


LES BASES DE MANRESADocument dividit en disset articles que definien un poder regional que reposava en la sobirania de Catalunya on es recollia els principis del catalanisme polític  posant  èmfasi en el paper que Catalunya havia de tenir en la política espanyola i es demanava oficialitat de la llengua catalana , que el servei militar fos vuluntari i que els càrrecspúblics a Catalunya només puguin accedir els catalans . Van ser redactat en una assemblea de delegats de la Uníó Catalanista a Manresa 1892 amb l’objectiu ‘aprovar un programa polític que va rebre el nom de Bases per la constitució regional catalana,


L’IMPACTE DEL 98 A Catalunya


Perdre les colònies va significar el desprestigi dels partits dinàstics i va significar la irrupció del catalanisme ne la vida política. Això va afavorir a la consolidació de una nova generació d’intel·lectuals i activistes que defensaven un nou programa polític i la creació d’un partit que es pugui presentar a ales eleccions com a estratègia per accedir a l’autonomia.


LA FUNCIÓ DE LA LLIGA REGIONALISTASorgeix  l’any 1901 de la uníó de la Uníó Regionalista i el Centre Nacional Català quan van decidir presentar una cadidatura unitària a la eleccions legislativas i municipals d’aquell any sent la primera formació que trenca amb el monopoli de les classes benestant .. Amb l’objectiu de aglutinar el major nombre de vots ja que uns disposaven del recolzament industrial i grans dirigents i els altres del recolzament de la societat urbana.La victories del 1901 va marcar un objectiu  dins del sistema corrupte electoral de la Restauració ja que  per primer cop les candidatures no dinàstiques guanyaven a Barcelona , des de aquell moment  a Catalunya ja no va estar partit per conservadors i liberals  sinó per l’hegemonia política es a dir , es disputaran entre republicans i catalanistes.La majoria dels sectors benestants catalans s’aplegaran al voltant de la Lliga.Entradas relacionadas: