Historia del catalanisme - centre regional català

Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,08 KB

 

CATALANISME:


Doctrines I moviments socials i polítics durant el s. XIX que afirmen la personalitat de Catalunya.

Procés De retrobament de la consciència nacional del poble català.

Defensa Els valors històrics i culturals de Catalunya dins d’un Març de redefinició de Les relacions polítiques administratives amb l’estat espanyol.

FACTORS:


·La Renaixença: Moviment cultural i Literari que pretén la recuperació de l’ús de la llengua i la identitat Catalana (ha, dret, tradicions...).

*Oda a la Pàtria*à símbol d’inici (ARIBAU)

Els JOCS FLORALS (1859) (pàtria, fe i amor) com a instrument de creació de llengua literària culta.

* És expressió cultural d’una Evolució social diferent a la de la resta d’Espanya

* Reacció contra el centralisme Cultural espanyol

* Influència del romanticisme que Mira cap a l’Edat Mitja.

·CATALANISME POLÍTIC:

A partir de 1875 és quan s’articula el catalanisme Polític.

Estat espanyol centralista (ells manen), volien restablir Les llibertats amb el rei.

·ECONÓMIC:

Catalunya és industrial i Espanya Agrària (Catalunya més avançada)àindependència.

Catalunya defensa en proteccionisme I Espanya el lliurecanvisme

·SOCIAL:

En Catalunya burgesia industrial i proletariat i en Espanya burgesia agrària.

TORRAS I BAGESà catalanisme cristíà (recull idees):

VALENTÍ ALMIRALLà progressista, vol religió laica.

1880: Primer congrés catalanista


Per debatre entre catalans progressistes i Conservadors. Bàndol progres.: Almirall/ conserv: Guimerà. Ho fan sense consultar Amb el govern d’Espanya. Propostes: fer una Acadèmia de la llengua, crear el centre català: defensa llengua, el Proteccionisme i el dret civil català. El va fundar Valentí Almirall.

1883: Segon congrés Catalnista: centre català passa a ser nacionalista. S’escriu el memorial De greuges: primer manifest del catalanisme, primer document oficial. Això Provoca tensió en centre català perquè hi ha gent que no esta d’acord amb el Que posa. Hi ha idees diferents.

Amb una de les Posicions es crea la lliga de Catalunya: partit polític. Un dels líders Prat de la Riba. Exigeixen més drets a Espanya. Fan alguns canvis i s’aconsegueix la primera victòria del catalanisme.

La lliga de Catalunya Escriu un missatge a la reina regent, és escrit per Guimerà (bàndol Conservador). Diu que volen l’autonomia.

Uníó catalanista: altre partit. De les classes mitjanes. Defensen Interessos de Catalunya i autonomia. Es fa una assemblea i s’aproven les bases De Manresa: defensen el catalanisme, autonomia econòmica i política però no la independència.
Uníó catalanista Envia un missatge al rei dels hel·lens al rei de Grècia perquè ajuda en Una guerra en Creta. El govern de Madrid no veu bé això i s’enfada.

Crisi uníó catalanista Al 1898, es veu com separatista.

RESTAURACIÓ: 1874-85/85-02/02-31

Manifest Sandhurst/const. 1876/Pacte del Pardo(alternança pactada). Conservador: sufr. Censatari. Tupinada( ministre de governació, governador civil)/ Pau de Zanjón 1878./ Grito de Baire/Pau de París 1898/regeneracionisme

L'oposició al sistema: 
El carlismeà Molt afeblit per la derrota de 1876, pel sorgiment del nacionalisme Conservador al País Basc i a Catalunya i per l'acceptació del règim per part de La jerarquia eclesiàstica. Creació de Comuníón Tradicionalista. 
Els republicansà vençuts pel cop militar de 1874, continuaven dividits:- els possibilistes.- els progressistes.- els federals.- els unitaris.

Moviment Obrerà

Condicions de vida pèssimes. Inexistència de legislació Laboral. Corrent SOCIALISTAà Reivindiquen la doble lluita: política (participació electoral/ via parlamentària) i sindical. Corrent ANARQUISTAàPartidaris de l'individualisme radical. Confrontació Amb l'estat, provocar el despertar de les masses per fer la revolució. Vagues obreres Com a instrument.

Entradas relacionadas: