La historia i la cultura del passat romanticisme musica

Enviado por Chuletator online y clasificado en Música

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,59 KB

 

ROMANTICISME=


El CF es Tempesta i rauxa “sturmand dragn”. Es el nom del moviment cultural alemany al s.XVIII. Preparen els ideals romantics.Epoca Del virtuosisme. Expressa sentiments.Durant el Segle XIX, la burgesia Aconsegueix tenir cada vegada més influencia economica i reclama també el seu Propi espai en el poder polític. El Romanticisme és una etapa de pensament Idealista i radical, en què es valora la llibertat per damunt de tot. Sorgeixen Els nacionalismes.

El grup dels cinc:

Borodin, Mussorgski, Rimsky-Korsacov, Cui, Balakirev.

Nacionalisme:

Moviment que neix a Rússia. Reaccionant a la gran Influència europea i que fa un grup de música comencin a composar basant-se en La musica popular del seu propi país.Capital musical és Alemanya. Es rebutgen les Monarquies absolutes després de la Revolució Francesa, s’inplanten noves formes Polítiques. La nació decideix qui la governa. Un escriptor famós es Goethe. Els Ideals romantics defensen del culte de la natura i els sentiments. Textura Harmonica amb cromatismes i disolancies. Dinamica amb molts canvis D’intensitat. Els artistes s’inspiren en la natura, en llocs exotics. Instrument principal: piano.


L'artista ROMàntic és individualista: utilitza l'art per expressar les seves idees i sentiments Personals, rebutja les normes imposades des de fora. Un fet anecdòtic, pero que Il.Lustra aquesta tendència, és la desaparició de les perruques, accessori del Vestuari que uniformava l'aspecte de les persones. La imatge de l'artista Incomprès, tancat en ell mateix i allunyat de la realitat, prové d'aquesta època. Quan l'artista és reconegut per la societat, és elevat a la categoria de Geni i lloat romantica per la gent fins a l'exageració. La mentalitat Responsable del fenomen dels fans per primer cop, la societat percep l'artista Com una persona diferent, única i irrepetible.

Us del Leit Motiv (apareix A les obres de Wagner, es tracta d’una frase muscial que representa un Persontage o una idea o una situació. Òperes de Wagner=l’anell del niveluncs, Està formada per 4 parts. L’ordel rin, La Valquíria, Sigfrid i el Capvespre Dels deus. Wagner és feia les seves lletres. Per representar les obres el rei Lluís II de Vaviera es va gastar molts diners per fer el teatre Bayreuth)

El Belcanto Donitti:

Estil melodic en El qual els cantants exsiveixen les seves abilitats vocals corrent operística Representada per Bellini i Donizeti.

Ins:

família De corda,vent fusta, vent metall,arpes,percussió.

M.Ins:

Ampliació de l’orquestra,evolució de la sinfonia, neix la Musica programatica i el poema simfonic. Compossicio de moltes petites formes Instrumental. Us del Leit Motiv.Virtuosisme.

El romanticisme sent passió per tot allò que és llunyà, màgic i irreal. Tant En la música com en la literatura i en la pintura hi ha referències constants a Indrets exòtics o meravellosos, éssers fantàstics, la natura misteriosa, Antigues llegendes… La música ocupa un lloc d’honor en aquest període pq és + Abstracta que les altres arts, no dóna missatges concrets. La música ROMàntica Abandona l’equilibri clàssic per buscar una expressió + directa i apassionada Dels sentiments i emocions.Mus.Vocal:


ópera(Verdi, és el màxim representant, Rossini(El barber de Sevilla)
/missa i oratori(Barroc)
/lied(en Alemà s’ ignifica cançó, melodia popular. És una composició musical Interpretada per una veu,acompanyat per piano.S’agrupenmoltes vegades en Coleccions.Shubert,Schumann)

Mus.Ins:

simfonia(com Al clcissisme,+lliure
)/poema Simfònic(És la forma+important de la música programàtica(pensada per un fet Literari).Per orquestra, estructura lliure, un moviment, Franz Liszt (primer) Hector Berlioz(afegeix nous instruments
)/sonata/concert/petites dormes per a piano(Chopin, s’anomenaven nocturnes, Poloneses…,normalment són per a piano)
/quartet-quintet-trio

1-Gust pel virtuosisme i l’ostentació tècnica. 2-Melodies Belles i apassionades. De vegades assoleixen un sabor nou a causa de la Incorporació de girs melòdics procedents de la música tradicional i popular. 3-Ús molt flexible del moviment i la pulsació: el moviment es modifica al llarg De tota la peça amb petits accelerando i ritardando que provoques una sensació De vaivé. 4-Gran riquesa d’afectes de matís. Ús constant de crescendo i Diminuendo, a més de contrastos espectaculars entre fortissimo i pianissimo. La Flexibilitat en el moviment i la riquesa de matisos són les característiques Més perceptibles de la música ROMàntica. 5-Les harmonies s’enriqueixen amb Canvis constants de tonalitat. 6-Augmenten les possiblitats tímbriques. Es Multiplica l’orquestra i assoleixen rellevància els inst. De vent metall. Hi ha Un gran apogeu de la música per a piano. 7-Les formes aconsegueixen una gran Duració i s’apliquen d’una manera+lliure. Simultàneament, sorgeixen petites Formes que permeten una major fantasia i espontaneïtat. 8-El resultat de tot Plegat és una música de gran potència expressiva i de caràcter molt Marcat:tremenda i brillant unes vegades, íntima i lírica en altres, la música ROMàntica té una gran capacitat d’evocació  

Entradas relacionadas: