Heraclid-Parmenides

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Filosofía y ética

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,01 KB

Heraclid d'efes:Es un filosof monista presocratic,la filosofia del qual va entrar en conflicte amb la de Parmenides.Va neixer al 536 a.C i va morir al 470 a.C. De bon principi va adoptar una maxima que marcaria la seva filosofia: "No et banyaras dos cops en el mateix riu". Aquesta afirmacio ens mostra el convenciment d'Heraclid que la natura canvia, no roman inalterable.A mes era dualista, creia que la naturalesa estava formada d'elements contraris, tal com afirmaven tambe els pitagorics.Un altre punt important de la seva filosofia, i que comportaria amb Parmenides, es que entenia el logos com l'element ordenador de tot. Heraclid va ser un filosof que va adoptar el foc com a arkhe, tot i que no se sap del cert si entenia per foc l'element material o be una font d'energia abstracta.Tant d'una manera com de l'altra converteix el foc en l'element primer i motivador de tots els canvis que se succeixen a la naturalesa.D'aquesta manera afirma que la logica del logos s'ha de buscar en el canvi, ja que considera impossible que el cosmos romangui inalterable.

Teoria Anima:La unio del cos i l'anima es substancial, es a dir, que l'esser huma tan sols existeix quan el cos i l'anima estan junts, o sigui que l'anima te que ser mortal. A diferencia de Plato, Aristotil afirma que l'anima no es reencarna, no te un origen divi i no ve diferenciada del cos. Segons els principis d'Aristotil, s'observa que cada anima es comporta de manera diferent i les classifica en tres tipus(1-anima vegetatives:es la k tenen les plantes.Te les funcions de reproduccio,nutricio,supervivencia.Es l'estat mes infim de l'anima,com a totes les especies.2-Anima sensitiva:La tenen els animals,aquests tenen apetits,desitjos,percepcions sensibles.3-Anima racional:Es unica i exclusivament dels esser humans.Aquests poden pensar i entendre.).Logicament tenen les altres dos animes i la capacitat racional es l'aspecte mes important.


L'escepticisme:el va fundar Pirro.
L'escola esceptica sera al començament una escola,es a dir, durant el periode hlenistic hi haura filosofs esceptics.L'escepticisme no acabara de morir mai al llarg dels segles.
Els esceptics partiran de la dificultat dels sentits pero coneixer la realitat,creuen k la realitat la capten els sentits,pero no hi ha cap garantia que captin la realitat o una aparença.Diuen que no es pot afirmar res completament.Va lligada amb els sofistes.Els esceptics diuen k les percepcions que ens envien els sentits son una aparença de la realitat,per tant,no es poden fer afirmacions mes enlla de les percepcions.No podem afirmar re de la realitat.
El coneixement i la voluntat de coneixment es negatiu peor l'esser huma,perque aquest vol obtenir el coneixement veritable que no pot assolir als sentits.Aixo li produeix negit,intrankilitat,perk es formula preguntes que mai podra respondre.
Aixo no es bo per a l'esser huma pk vol viure be,desterrant tot allo que li produeix neguit.
L'afan de coneixer genera neguit.El millor que podem fer amb el saber es mostrar-nos indiferent,no voler saber,pk el coneixemnt es imponible i inecessari(coneixment metafisic).
Les actituds dels filosofs son:
-Primera actitud:Afasia(silenci),el veritable filosaof es akell k no diuen res sobre la realitat.Epokhe(suspensio del judici), no puc dir res de la realitat que no es pot coneixer i, per tant, no puc fer cap pensament(judici) que afirmi cap coneixment.Per ser feliç hem de viure amb:Apatia,que no te cap passio,les quals son l'enveja,la ira,etc.No es deixa anar pels sentiments ni els instints.Ataraxia(no turbacio), la trankilitat d'esperit,l'equilibri,l'harmonia.Pirró es consequent,amb aixo,no es pot coneixer gaire la seva filosofia i ens arriba per terceres persones.

Entradas relacionadas: