Guerres mediques

Enviado por Chuletator online y clasificado en Griego

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,1 KB

 

ÈPOCA CLÀSSICA (500-328 AC) (esplendor artística i  Literatura, neix comèdia i tragèdia)


A Atenes, a finals del
S. VI ac Clístenes va Portar a terme unes reformes que van representar l’inici de la democràcia Atenesa. Va crear Déu noves tribus de caràcter territorial i va dividir l’Àtica En tres zones, ciutat, costa i interior i cadascuna es dividia en Déu Districtes, tríties. També va formar el Consell de cinc-cents membres a partir De les Déu noves tribus  i els projectes D’aquest es debatien en l’assemblea popular, l’ekklesía, Que va assumir la sobirania de l’estat. El sistema democràtic atenès va haver D’afrontar les guerres mèdiques, però d’aquest conflicte entre perses i grecs Atenes va sortir enfortida políticament i econòmicament.

LES GUERRES MÈDIQUES (primera meitat del S. V ac)


Les va iniciar el rei persa Darios amb la Finalitat de castigar la revolta de Milet, una ciutat jònica sotmesa a l’Imperi Persa que es va rebel·lar contra el seu domini amb l’ajuda d’Atenes i Erètria. Darios va fer dues expedicions; la primera, va fracassar a causa d’una tempesta A Athos (492ac), i a la segona, els atenesos van derrotar els perses a la badia De Marató (490ac).

En morir Darios, el seu fill Xerxes va guanyar La batalla de les Termòpiles en la qual van lluitar perses i espartans dirigits Pel general
Leònides. La ciutat d’Atenes va evacuar la població a Salamina i Allí el general atenès Temístocles va aconseguir la victòria per a Grècia(480ac) (batalla naval)

A Beòcia, les tropes gregues sota el Comandament del rei espartà Pausànies van derrotar l’últim exèrcit persa a la Batalla de Platea(479ac) .

Una de les causes de la victòria grega va ser L’esperit de lluita per la llibertat i la por de ser sotmesos a un poble Estranger, això va fer que tots els grecs s’unissin en defensa d’una causa Comuna. (la uníón hace la fuerza)

LES REFORMES DE PÈRICLES. EL SEGLE D’OR ATENÈS

Aquest segle es considera l’època més rica de La història de Grècia des del punt de vista cultural i artístic. El general Pèricles va governar la polis atenesa a partir del 461ac i va ser elegit Estrateg per l’assemblea quinze vegades.

Amb ell va culminar la democràcia ja que va donar Grans poders a l’Assemblea i al Consell i va oferir la possibilitat que un Major nombre de ciutadans accedís a les magistratures més altes.

L’historiador Tucídides ens dóna testimoni Dels discursos de Pèricles.

Però aquests ideals de democràcia tan perfectes Es van restringir pels drets de la ciutadania on només els fills de pare i mare Atenesos eren legalment ciutadans d’Atenes.

Al costat dels ciutadans estaven els metecs o Estrangers, homes lliures domiciliats a l’Àtica q es dedicaven al comerç i no Tenien dret a la ciutadania, no podien ser propietaris a l’Àtica ni contreure Matrimoni legal amb ciutadans-

El grup més nombrós el formaven els esclaus, De procedència diversa. No tenien drets polítics però els tractaven d’una Manera força correcta. (els grecs millor q els romans-> com una cosa)

Les dones no podien intervenir en la política Ni votar, restava a casa reclosa al gineceu i no participava en actes públics. Excepció: Aspàsia de Milet.

Després de les guerres mèdiques


Atenes es va Convertir en la primera potència naval i aquesta situació va fer-ne la creació D’una coalició de ciutats, anomenada lliga de Delos on Atenes era el cap. Aquesta lliga tenia com a finalitat defensar les ciutats aliades d’un potencial Perill persa i cada ciutat pagava un tribut i Atenes hi contribuïa amb les Naus.

Les despeses es van carregar en els tributs de La lliga i va provocar q algunes ciutats es vulguessin separar de la coalició Però Atenes no ho va permetre i les va reprimir amb duresa. Per això, la resta D’estats grecs i sobretot Esparts no van acceptar la superioritat atenesa i es Va originar una gran rivalitat entre les dues ciutats més importants de Grècia: Atenes i Esparta.

LES GUERRES DEL PELOPONÈS

Un conflicte sorgit a l’illa de Corcirra va Desencadenar la guerra del Peloponès entre atenesos i espartans. Atenes era Superior a Esparta en forces navals.

La primera part d’aquesta guerra es va Desenvolupar a l’Àtica, on Atenes va guanyar. Va ser dirigida per Pèricles, q Va morir 429 per la pesta. Un cop mort aquest, es va veure la decadència de L’esperit de lluita dels atenesos. L’escenari de la guerra es va traslladar a Sicília on el general atenès Alcibíadés va fracassar en la seva estratègia i la Flota atenesa va quedar bloquejada a la badia de Siracusa. Esparta va sortir Guanyadora.

En la tercera fase de la guerra les ciutats Jòniques es van rebel·lar contra Atenes i amb el suport d’Esparta i sota el Comandament del general Lisandre van obligar Atenes a rendir-se. Atene va haver D’enderrocar les llargues muralles del Pireu, lliurar la flota als espartans, Permetre el retorn dels desterrats polítics i pactar una aliança amb Esparta i Acceptar-ne el domini.

A Atenes es va instal·lar un govern oligàrquic Anomenat dels Trenta Tirans amb la finalitat de revisar la constitució. Va Fracassar x la seva duresa i després duna Guerra Civil el 403 es va instaurar La democràcia.

Entradas relacionadas: