Guerra d'ultramar

Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,87 KB

 

La crisi de 1898 Encetarà aquesta fase i, en ella, actuarà com a detonant el desastre provocat Per la guerra de Cuba. Com a antecedents cal Parlar de la fi de la Guerra Llarga amb la Pau de Zanjon on es pactaren mesures Destinades a facilitar la gradual autonomia cubana Tot i això el govern espanyol va anar ajornant la concessió del règim d’autogovern fins a 1893 quan Es va proposar un projecte que establia l’autonomia per a l’illa i estava Elaborat pel ministre Antonio Maura, però va ser rebutjat a les Corts pel seu Propi partit, el conservador. A aquest factor se li afegia un altre, la llei D’aranzels de caràcter proteccionista que prohibia als cubans el comerç lliure fet que motivà els Estats Units a donar suport Als insurgents en un clima de malestar de

la població.Amb aquesta situació Esclata la guerra el 1895 amb el Grito de Baire,. Això coincideix amb un Context d’imperialisme en el trànsit del Segle XIX al XX i en el qual les Colònies espanyoles eren ambicionades pels Estats Units. Per tant s’encetaren Negociacions entre les dues potències Espanya iniciaria una Fèrria repressió amb el nomenament del general Weyler al comandament de l’exer Esp. Tot i això la guerra no fou favorable als soldats esp a causa d’un exèrcit Poc preparat per a la guerraDesprés de l’assassinat De Cánovas el 1897 s’intentà una via conciliadora amb la colònia i es Decretaren mesures Però les reformes arribaren tard, i els cubans, ara amb el Suport nord-americà, es van negar a acceptar la Pau. Paral·lelament al Conflicte cubà, s’inicià el 1896 una insurrecció de caràcter independentista a Filipines. A partir d’ací S’iniciaria la intervenció dels EEUU.


El 1895, i a causa de l’interés Estratègic que tenia l’illa per a la potència, el president Mckinley decidí Mostrar el seu suport als insurrectes, amb l’enviament d’armament inclòs.L’ocasió per a entrar en Guerra va ser l’afonament al febrer de 1898 del cuirassat americà Maine, Fondejat al port de l’Havana, a causa d’una explosió. Estats Units culparen Falsament de l’incident agents espanyols i li enviaren a Espanya un ultimàtum. Finalment el govern espanyol va considerar humiliant l’acceptació, començant Així la guerra hispanonord-americana. A aquesta decisió col·laboraren campanyes D’exaltació patriòtica tant a Espanya com als EUA favorables a la intervenció En la guerra.L’esquadra espanyola Seria derrotada ràpidament a la batalla de Santiago a juliol, i també poc Abans, a maig a Cavite (Filipines) front als moderns navilis nord-americans.

Finalment al Desembre de 1898 es va signar la Pau de París, per la qual Espanya Es comprometia a abandonar Cuba, Puerto Rico i Filipines que van passar a estar Sota domini nord-americà. Per tant, en aquest Desastre de 1898, s’entrellaçarien els problemes de fons que van actuar, com a Causes.1, el probl militar, ja que Va quedar en evidència un exèrcit poc preparat per a la guerra i amb escassa Dotació, front a una potència emergent com eren els EUA. 2 el probl regional,provocat per una Administració centralista que ofegava les aspiracions d’autonomia cubana. 3 el probl polític a causa de la polít Proteccionista del govern espanyol a l’illa que estrangulava l’economia cubana. I finalment el problema social per la discriminació que suposava el sistema de Reclutament de soldats destinats a Cuba basat en les quintes.


Entradas relacionadas: