Guerra rellamp

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 11,68 KB

 

CAUSES DE LA SEGONA Guerra Mundial


- La humiliació que va patir Alemanya al Tractat de Versalles. - La crisi econòmica del
1929. -Desprestigi i debilitat de la societat de nacions. - L’empenta dels feixistes. Per un canto el nazisme, que portava a terme una política agressiva per a conquerir l’espai  vital necessari per al poble alemany. D’altra banda, el feixisme italià, amb aspiracions territorials. - La renúncia de les democràcies aturar les aspiracions feixistes territorials. - Inici de la política expansionista del Japó per Àsia.

CAMÍ  CAP A LA GUERRA

-Abandonament de la societat de nacions l’any
1933, tal com abans havien fet Japó i Itàlia. - Agressions japoneses al Pacífic amb la idea d’instaurar un nou ordre asiàtic sota el control japonès, per tal de disposar un espai vital propi (Mauxina el 1932, el nord d ela Xina el 1937 i Indoxina el 1940). - Agressió italiana a Etíòpia el 1935. - Intervenció d’Alemanya i Itàlia a la Guerra Civil Espanyola entre el 1936 i 1939. - Ofensiva de Hitler per a vulnerar el Tractat de Versalles: a)Annexió del Sarre el 1935 i rearmament alemany. B)Remilitarització ( de la zona) de Renània el 1936 (territori ocupat pels aliats). França, i Gran Bretanya no van actuar i van fer una política de tolerància. C)Incorporació d’Àustria l’any 1938 a l’Imperi alemany. D)Annexió de la regió dels Sudets i Txecoslovàquia l’any 1938. Aquesta annexió es va confirmar a la conferencia de Munic el 1938, també. E)Desaparició de Txecoslovàquia com a Estat, mentre que Esslovàquia passava a ser un Estat subordinat de Berlín. F)Annexió de l’enclavament de Memel, i el mateix any Itàlia ocupa Albània.

ALIANCES:

L’any 1936 es signa l’aliança entre Roma i Berlín. -Pacte Antikomintern contra l’URSS, signat per Japó, Alemanya, Itàlia, Hongria i Espanya. -Pacte d’Acer entre Alemanya i Itàlia, de caràcter ofensiu, l’any 1939. -Pacte de no agressió entre Alemanya i Rússia, l’any 1939. -Alemanya envaeix Polònia l’1 de Setembre de 1939, quan se li negar tornar la ciutat de Danzig.  -El 3 de Setembre de 1939, França i Alemanya declaren la guerra amb Anglaterra.


1a etapa: VICTORIES ALEMANYES


Els alemanys van iniciar unes ofensives àgils i potents amb tancs i aviació (Guerra llampec)
, i per tant Alemanya va ocupar: Polònia occidental, Dinamarca i Noruega. Al mateix temps, Rússia ocupava, Polònia oriental, i els països bàltics. Alemanya ocupa Holanda , Bèlgica i França  l’any 1940. La línia Maginot no va servir de res, i França va quedar dividida en 2: a)La zona Nord, sota el control directe de nazi. B)La zona Sud, amb capital a Vichy, va quedar com un estat que col·laborava amb Alemanya. Els soldats Franco-britànics van quedar encerclats i van ser evacuats per la platja de Dunkerque. L’any 1940 Itàlia entra en guerra al costat de alemany. A partir de l’estiu de 1940 es produeix la batalla d’Anglaterra, que va consistir en un bombardeig massiu de les principals ciutats britàniques i en un encerclament marítim per evitar l’avituallament de l’illa, però l’aparició britànica i la María van contenir l’agressió i la batalla va quedar en empat. A partir de l’any 1941 Hitler ocupa Grècia, Iugoslàvia, Hongria, Romania, i Eslovàquia, que es converteixen en estats satèl·lits  dels alemanys, i finalment s’ocupa una part d’Egipte iniciant-se, així la guerra del desert.

2a etapa: EQUILIBRI DE FORCES

Hitler un cop controlada la part occidental d’Europa, va concentrar els seus esforços per a atacar Rússia, per tal d’obtenir aliments, minerals, petroli i destruir el comunisme. Així, l’any 1941 s’inicia l’Operació Barba-Roja. L’any 1941 EUA entra a la guerra després de l’atac x sorpresa del Japó a Pearl Harbor (Hawaii).

OFENSIVES ALIADES

a)

STALINGRAD 1943:

Va suposar la primera derrota de l’exèrcit alemany i l’ inici de la contraofensiva soviètica. B

)INICI DE L’OFENSIVA AMERICANA AL PACÍFIC

El Japó conquereix les colònies asiàtiques d’Anglaterra, Holanda i França (Hong Kong, Singapur, Indonèsia, Malàisia, Birmània..). L’avanç japonès va ser aturat pels americans en la batalla del mar del Corall i Midway el 1942 i el 1943 la derrota japonesa a Guadalcanal va suposar l’ inici del canvi del signe de la guerra.

C)

VICTÒRIA ANGLOAMERICANA A ÀFRICA

Els britànics van aconseguir aturar els alemanys a la batalla de El-‘Alemein, encapçalada pel general Montgomery que va vèncer el mariscal alemany Rommel. Aquest fet va significar un desembarcament aliat a Àfrica i va vèncer definitivament a Rommel a Tunísia el 1943. D)

CAMPANYA D’ITÀLIA

L’any 1943, a l’estiu, va haver un desembarcament aliat a Sicília i al sud d’Itàlia. Mussolini fou empresonat, però va ser alliberat pels alemanys i d’aquesta manera es firma un armistici, i Itàlia quedà dividida en dues parts: a)El nord feixista o república de Saló governada per Hitler. B)El sud monàrquic amb un govern democràtic.

ENFONSAMENT DE LES POTÈNCIES DE L’EIX (1943-1945)

Els aliats van començar a utilitzar bombardejos massius sobre les ciutats alemanyes, mentre que les accions de la resistència alts territoris ocupats pels nazis es van intensificar. A partir del 1944 els aliats van iniciar una sèrie de ofensives: -Ofensiva russa (1944) cap Alemanya, alliberament de Romania, Bulgària, Iugoslàvia i Albània. -Campanya d’Itàlia. Avenç aliat des del sud cap al nord (batalla de Montecasino). Alliberament de Roma, i del nord d’Itàlia Mussolini es fet presoner i executat pel partisans. -Campanya de França. Desembarcament aliat (nord americà) a Normandia i els aliats alliberen a París l’any 1944, i esfondrament d’Alemanya. Avenç rus des de l’est alliberant Polònia, Hongria, i van entrar a Àustria i a Txecoslovàquia, mentre que els aliats angloamericans avancen per l’oest entrant per Berlín que cau l’Abril/maig de 1945, quan Hitler es va suïcidar . Rendició incondicional d’Alemanya. *Fora d’Europa. Al Pacífic es reforça l’ofensiva americana que va ocupar les illes Salamó, Marshall, Mariannes, “Carolines”, i Filipines (batalla de Leyte). S’inicia el bombardeig de la ciutat de Tokio i altres ciutats japoneses, i les importants batalles de Iwo Jima i Okinawa, el 1945. Com la resistència japonesa esdevenia llarga, per què aparegueren els atacs kamikazes (pilots suïcides japonesos), el president Truman va decidir el llançament de dos bombes atòmiques sobre Hiroshima i Nagasaki, l’Agost de 1945 provocant la rendició incondicional japonesa.

Europa SOTA DOMINI NAZI. -
Les conquestes alemanyes tenien com a objectiu una nova organització d’Europa occidental territorial i política en benefici d’Alemanya, imposant un règim d’explotació i esclavitud en aquets territoris. -La Segona Guerra Mundial va afectar directament a la població civil amb bombardejos massius, per tal d’atemorir-la i destruir-la. L’economia de cada país es posa al servei de l’Estat i de la guerra (la dona s’utilitza com a ma d’obra en les fàbriques i també els pobles desplaçats o conquerits). També, es va racionar el menjar davant l’escassetat de recursos, fent que aparèixer així el fenomen de contraban i el mercat negre. -Establiment de camps de concentració i la incorporació forçosa de la població ocupada en tasques productives amb més condicions inhumanes de treball.-Desplaçaments massius de població dels territoris ocupats amb condicions dures i de patiment, gana, fam i una mortalitat extraordinària. -Aparició als països ocupats de grups de resistència i col·laboradors (els partisans i els maquis).

CONSEQÜÈNCIES DE LA SEGONA Guerra Mundial


A)IMPACTE DEMOGRÀFIC I ECONÒMIC


--

De 40 a 50 milions de morts ( la meitat de la població civil) a causa dels bombardejos massius per la guerra, per les deportacions dels nazis, i pels patiments de la població civil.

35 milions de ferits i 3 milions de desapareguts.

Desplaçament de la població a la postguerra, per treballadors que tornaven als seus països o per la modificació de fronteres.

Racionament del menjar, mercat, negre i inflació ( pèrdua de poder adquisitiu).

Decadència econòmica d’Europa i enfortiment de l’economia americana, de Canadà, i Austràlia.

L’URSS es converteix en una gran potència alhora que exercia un control ideològic sobre els països de l’est que es van convertir en democràcies populars.

--

Reconstrucció europea amb l’intervenció de l’estat i ajuda financera americana.


B)

CONFERÈNCIES DE Pau

La Pau es va tractar en una sèrie de conferències que fins i tot van començar abans d’acabar la guerra.

--La primera conferència es va celebrar l’any 1943 a Teheran


--La segona conferència es va celebrar el 1945 a Ialta

Totes dos portades per Churchill, Truman i Stalin. En aquesta conferència es va decidir la participació d’Alemanya i les reparacions de guerra que Alemanya hauria de pagar. A més, també es va acordar que celebrarien eleccions democràtiques als països alliberats. A més, es va acordar la creació de l’ ONU.

--A la conferència de Postdam (1945)

, es va acordar que Alemanya seria dividida en 4 parts i tutelada pels aliats, i així al mateix temps la capital, Berlín seria dividida en 4 parts.

--La conferència de París (1946)

, es va elaborar els tractats de Pau amb Itàlia, Romania, Bulgària, Hongria, i Finlàndia, i la Pau amb Àustria i Japó, es va signar  l’any 1955. Després de les conferències, els principals canvis territorials van ser mínims, respectant-les, en general les fronteres de la Primera Guerra Mundial, amb l’excepció, de l’annexió d’Estònia,Letònia, Lituània, per L’URSS i la consolidació de les fronteres de Polònia.

L’any 1946 es va celebrar amb Nuremberg el judici contra els principals responsables dels crims de guerra comesos pels nazis.

CREACIÓ DE L’ONU

L’ONU es va fundar l’any 1945 substituint la SDN, amb la promulgació de la carta de Sant Francisco, on hi havia especificat els seus objectius:Defensar la sobirania de tots els estats del món, la no ingerència en els afers anteriors de cada nació, defensar el dret de l’autodeterminació i buscar la solució pacífica i diplomàtica entre els països que tinguin conflictes.

Principals institucions


--

Assemblea general: és l’organisme plenari format per tots els estats membres. Els països guanyadors de la Segona Guerra Mundial més Xina tenen dret a betò. (Rússia, Estats Units, Gran Bretanya, França i Xina).

--

Consell de seguretat: és l’ organisme executiu format per 15 països membres (Rússia, Estats Units, Gran Bretanya, França i Xina, mes 10 països que són elegits anualment), les seves decisions són d’obligat compliment.

--

Secretari general: és escollit per l’assemblea general i s’encarrega de l’administració permanent de la institució.

--

Consell econòmic i social: vetlla pels temes econòmics i socials. Depenen una sèries de comissions (UNICEF).

--

Tribunal de Justícia Internacional: assessora sobre termes legals.

Entradas relacionadas: