Guerra llampec

Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 9,59 KB

 

LA DIVISIÓ D’Europa:



Després de la segona Guerra Mundial (1945) Europa es divideix en sos blocs:

-Estats Units + paisos occidentals

-URSS

Alemania queda dividida en dos:

-república federal (Estats Units)

-república democràtica (URSS)

Els bàndols creen 2 aliances militars:(Guerra Freda)

-otan (Estats Units)

-pacte de varsóvia (URSS)

L’URSS no va permetre cap mena de desviació ideológica. Els dos intents reformistes mes importants i que van ser sofocats pels russos van ser:

-revolta hungaresa (moltes manifestacións populars contra el domini rus que van ser reprimides) 1956

-revolta txeca (les reformes del partit comunista txec van ser reprimides pels tancs del pacte de varsóvia) 1968


GUERRES DE Corea I Vietnam


La guerra de Corea (1950-1953) va comportar la divisió de Corea en dos estats: la comunista República Democràtica Popular de Corea (Corea del Nord) i la República de Corea (Corea del Sud).

Quan va acabar la 2a Guerra Mundial els vietnamites van proclamar la independencia, però França no la va acceptar

L'any 1946 va esclatar la guerra del Vietnam i els comunistes vietnamites,que tenien suport de la URSS i Xina, van vencer els francesos l'any 1954. Això va comportar la divisió del país en dos amb el Nord amb un regim comunista i el Sud d'un regim dictatorial.

L'any 1960 es va crear el Viet-cong que amb l'ajuda de Vietnam del Nord i part de la població van generar una guerra contra el govern del Sud. USA va ajudar al govern del sud perque temien el triomf dels comunistes. Va acabar l'any 1975.

LA REVOLUCIÓ XINESA


Els japonesos van ocupar Xina (1931) i van sotmetre a la població a una repressió. La lluita contra la dominació la van dur a terme Maó Zedong (comunistes) i Chiang Kai-shek (nacionalistes).

Quan va acabar la segona Guerra Mundial, va esclatar una Guerra Civil entre comunistes i nacionalistes. Els nacionalistes van rebre ajuda dels americans i els comunistes dels soviètics. Van guanyar els comunistes i els nacionalistes es van refugiar a l’actual Taiwan.

Es va formar La República Popular Xinesa l’1 d’Octubre de 1951 amb Maó Zeding com a cap de govern.

Aquest va imposar una dictadura comunista.


LA REVOLUCIÓ CUBANA


La guerrilla liderada per Fidel Castro va derrotar a les tropes de Fulgencio Batista l’any 1959 i va formar un govern revolucionari amb un gran suport popular.

Els revolucionaris van fer grans reformes en educació, sanitat i agricultura. Van expropiar les grans propietats nord-americanes i això va provocar la oposició d’Estats Units al nou govern.

L’any 1961, els EUA van trencar les relacions diplomàtiques  amb Cuba i van fomentar una invasió d’emigrants cubans, que va fracassar.

El bocatge econòmic i polític de l’illa que van imposar els nord-americans i el suport de l’URSS al desenvolupament del país van col·locar a Cuba dins l’àrea d’influencia soviètica.

Fidel Castro va autoritzar la instal·lació de bases de míssils soviètics a l’illa (fet que va provocar una gran crisi internacional entre EUA i URSS 1961-1962, que va estar a punt de convertir-se en un conflicte armat.

Aquesta crisi va acabar amb la retirada dels míssils.

LES DICTADURES DE L’AMÈRICA LLATINA


Els anys setanta i vuitanta del Segle XX van ser de les pitjors dècades per als països llatino-americans. Diversos cops d’estats encapçalats per militars van provocar la instauració de dictadures totalitàries.

A Xile, l’any 1973, els militars comandats per Augusto Pinochet, amb el suport del govern dels Estats Units, van dur a terme un cop d’estat que va enderrocar el govern presidit per Salvador Allende.

L’any 1976, la crisi social i política que hi havia a Argentina, va provocar un cop d’estat que va permetre als militars agafar el govern del país.

Brasil, Uruguai i altres països també van patir dictadures militars.

Totes aquestes dictadures van dur a terme una política de terror basada en tortura i eliminació d’opositors polítics.

Als anys noranta es va generalitzar el restabliment del sistema democràtic com a forma de govern per a aquests països.



Entradas relacionadas: