La Guerra Freda i la Política de blocs (1945-1991)

Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,59 KB

 

Guerra Freda:


(1945-1991)Situació Internacional extremadament tensa en la qual dues superpotències, els EEUU i la URSS, varen iniciar una cursa d’armaments i varen mantenir, un enfront de L’altra, una actitud bel·ligerant i de confrontació ideològica permanent, Malgrat que no varen arribar a l’enfrontament armat directe.


Política de blocs:


Política que es va dur a terme durant la Guerra Freda, en la qual els països s’havien de posicionar en un d’aquest blocs antagònics (comunisme(URSS) o capitalisme (EUA), seguint motius ideològics, socials, Militars etc...


Coexistència pacífica:


Període que coincideix amb la presidència de Khruixov a la URSS  i Kennedy als EUA. Nova Orientació de les relacions entre els dos blocs, basada en el respecte de la Integritat territorial i de la sobirania, en la no agressió i en la no Ingerència en assumptes i afers i interns de cada país.   


Cursa d’armaments:


Competició entre els dos blocs per veure qui es Feia amb l’armament més modern i poderós del moment.


Teló d’acer:


Nom amb el que es van designar, a partir dels Anys de la Guerra Freda, a les fronteres  entre els països capitalistes (EUA) i els Països comunistes (URSS).

Caça de bruixes:


Persecució i exterminació que va dur a terme Els EUA contra les persones fidels al comunisme que residien als EUA.

Vietcong: (


Front Nacional d’Alliberament) Guerrilla Comunista armada, situada al Vietnam del Sud (URSS), que va donar suport a L’ofensiva del Vietnam del Nord (EUA) per aconseguir la reunificació. 

Pacte de Varsòvia:


Pacte que va unir la URSS amb els països de L’Est, amb l’objectiu de garantir militarment la seguretat i la integritat del Territori comunista.


Ospolitik:


Nova política que va dur a terme el canceller Liberal alemany Willy Brandt, que consistia en un apropament cap a la URSS: Acceptant les seves fronteres etc.

COMECON:


Resposta de la URSS contra el OTAN, era una Organització econòmica i militar del bloc socialista que va estrènyer els Vincles de la URSS amb els països de l’Est.

OTAN:


(Pacte Atlàntic) Organisme de cooperació Militar sota la direcció de Washington, que estava format per un conjunt D’aliances i pactes militars que pretenien aïllar la URSS.  

Pla Marshall:


Pla d’ajuda en forma de crèdits que s’havien de Repartir entre els països que l’acceptessin, amb la condició prèvia d’expulsió Dels ministes comunistes del governs de coalició. Aquest pla va ser ideat pel President nord-americà George Marshall, que deia que les revoltes comunistes Passaven als països pobres, per això va donar aquestes ajudes. 


Blocatge de Berlín:


Blocatge que va dur a terme la URSS al Berlín occidental (RFA) per tal de poder aïllar aquell sector, i també per tal d’evitar les Migracions cap aquest.

Pau de Panmunjom:


(1953) Armistici que va signar la Pau entre les Dues Corees i que va consolidar la divisió d’aquest dos països.


Acords de París:


Armistici que va signar l’alto al foc i el Final de l’ajuda dels EUA a Vietnam.


Crisi de míssils:


Moment crític que es va produir a causa de que La URSS va instal·lar a l’illa de Cuba míssils nuclears, com a resposta els EUA Van decidir realitzar un blocatge naval a l’illa per impedir l’arribada de les Peces nuclears. Finalment el president de la URSS Khruixov va manar el retorn Dels vaixells i es va comprometre a retirar les armes nuclears, seguidament EUA Va aixecar el blocatge a l’illa.


Invasió de l’Afganistan:


Invasió que va dur a terme la URSS, justificant L ‘ajuda al govern comunista que havia enderrocat una monarquia de tipus Feudal.

Guerra de les Galàxies:


Pla de defensa estratègica nord-americana que Va rellançar la cursa d’armaments, amb la fabricació d’armes capaces de Detectar i destruir els míssils llençats. Aquesta cursa va Arrúïnar l’economia De la URSS i va accelerar els canvis a la dècada de 1980 .


Primavera de Praga:


Procés  Impulsat pel secretari del partit comunista Alexander Dubeck, que va Simbolitzar un procés d’obertura i democratització que proposava establir un Comunisme amb rostre humà amb llibertat d’expressió i era més democràtic.

Entradas relacionadas: