La Guerra Civil i la creació de l'URSS

Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,64 KB

 
LA Revolució DEL 1905:La revolució del
1905 es va desencadenar el 9 de Gener, quan les masses populars es van dirigir al Palau d'Hivern a Sant Petersburg, residència del tsar, per fer-li arribar les seves queixes i demandes. Els manifestants no pretenien destruir el tsarisme, sinó tan sols denunciar el mal govern i forçar l'inici de les reformes polítiques. Tsar va ser derrotat per les tropes polítiques. LA REVOLUCIÓ DE FEBRER DE 1917:La revolució del 1917 va començar després de la manifestació del 23 de febrer a Petrograd (Sant Petersburg), el lema de la qual es resumia en «Pau i pa». El 25 va esclatar la vaga general i el 26 es van produir motins en els quarters i les tropes es van negar a disparar contra els vaguistes. El 27 de febrer es va crear un govern provisional, la figura més destacada del qual era el moderat Kerenski
. El govern pretenia instaurar un sistema polític liberal i el tsar va ser obligat a abdicar. Revolució D'Octubre DE 1917:La inestabilitat social i política no va poder ser aturada pel govern provisional.
El nou govern havia decidit continuar la seva participació en la guerra i les derrotes van seguir, la qual cosa el va debilitar,La nit del 24 d'Octubre, els soviets, controlats pels bolxevics, es van apoderar dels punts estratègics de la capital. La caiguda del govern provisional es va consumar després de l'assalt al Palau d'Hivern el dia 25. LA Guerra Civil I EL COMUNISME DE GUERRA:El país va quedar dividit i enfrontat en dos bàndols: els partidaris de la contrarevolució, que van crear l'Exèrcit Blanc, i els bolxevics, que van crear l'Exèrcit Roig,
La Guerra Civil va durar tres anys (1918-1921) i va acabar amb la victòria dels bolxevics.Durant l'etapa del comunisme de guerra es van establir les bases del nou estat. Lenin va trencar definitivament amb el model d'estat liberal burgès i el va substituir per la dictadura del proletariat.
LA NOVA Política ECONOMICA NEP:El 1921 es va establir una Nova Política Econòmica (NEP)
 amb l'objectiu de reconstruir una economia afeblida per la Guerra Civil i per les mesures del comunisme de guerra. Es va deixar als agricultors cultivar i vendre lliurement, es va autoritzar el lliure comerç interior i es va permetre la propietat privada de petites i mitjanes empreses industrials, aixo va provocar un augment de l'economia. L'URRS UN NOU ESTAT: Era una federació de repúbliques, el nombre de les quals es va anar ampliant,Les repúbliques tenien autonomia en política interna en matèries com ara l'organització judicial,L'òrgan suprem legislatiu era el Soviet Suprem, era controlada pel partit comunista. 
L'ASCENS DE Stalin:La direcció del partit i de l'estat va passar a ser exercida per un grup de dirigents reduït (Stalin, Trotski, Kamenev, Zinoviev...), però entre ells les lluites i els enfrontaments eren continus, ja que tenien punts de vista molt diferents. A poc a poc es va anar imposant Stalin, que havia estat nomenat secretari general del PCUS el 1922. Stalin IMPLANTA UNA DICTADURA:

El culte a la personalitat

 Mitjançant la propaganda s'enaltia la imatge de Stalin com a «gran benefactor» i «pare» del poble.

El reforç del poder del Partit Comunista

 Si es volia participar en la vida política per mitjà dels soviets era necessari pertànyer al PCUS, ja que era l'òrgan que imposava les candidatures.

La repressió política

 Era la manera de fer callar qualsevol veu opositora. La repressió era exercida tant dins del partit com sobre el conjunt de la societat. ECONOMIA PLANIFICADA:A partir del 1927 Stalin va promoure la idea que l'estat havia de planificar l'economia. Amb aquest objectiu es va fer servir el Gosplan, un organisme estatal creat el 1921. Cada pla durava cinc anys, totes les activitats economiques van quedar sota el control de l'estat.

Entradas relacionadas: