Guerra Civil anys 36

Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,38 KB

 

Nacionalsindicalisme:


Doctrina i ideologia política De Falange Española, basada en el totalitarisme feixista, el tradicionalisme Nacionalista i el sindicalisme vertical, i que va ser adoptada per la dictadura Franquista els seus primers anys.

Nacionalcatolicisme:


Doctrina política de l’Espanya Franquista que es caracteritzava per una relació molt estreta entre l’Església Catòlica i l’Estat.

Democràcia Orgànica:


va Ser un règim políticdictatorialimposat pel generalFrancodes De l'any1942, fins a l'època de latransició Democràtica. No acceptava el sufragi universal, ni elspartits polítics. Imposà unsindicatvertical únic, incloent alsobrers, i alspatrons, i totes les branques de la producció. El poder polític Residia en elCap d'Estat, mentre que lesCorts, on hi estaven representats els municipis, els caps de Família, i l'anomenat sindicat vertical (en realitat, l'esmentat sindicat Horitzontal), col·laboraven en l'elaboració de leslleis.


Llei De responsabilitats polítiques:


pot Ser considerada com “la justícia a l’inrevés”, pel fet d’exercir Retroactivament responsabilitats sobre actuacions fetes abans d’haver publicat La llei.
Així, doncs, amb una llei del 1939 es van condemnar accions fetes des De l’1 d’Octubre del 1934, malgrat que aleshores eren legals. Aquesta llei Considerava culpables de rebel·lió tots els qui van romandre fidels a la República amb l’acusació d’oposar-se al triomf del Movimiento Nacional.

Lleis fonamentals:


LesLleis Fonamentals eren el conjunt delleisbàsiques delfranquisme, Que regulaven l'organització i les atribucions de lesinstitucionspolítiquesdelrègim políticfranquista. No eren unaconstitució, Ja que no es basaven en lasobiranianacional, Sinó en la voluntat autoritària d'undictador Que havia arribat al poder com a conseqüència de laGuerra Civil Espanyoladel1936-1939. Eren vuit, la llei De Fuero de Trabajo, la llei de Fuero de los Españoles, la llei constitutiva de Les Corts, la llei del referèndum nacional, la llei de successió, la llei de “Principios Del Movimiento Nacional”, la llei orgànica de l’Estat i per últim la llei per a La reforma política.

Fuero De los Españoles:


L’any 1945, després De la derrota de les potències de l’Eix, el règim de Franco es va viure obligat A promulgar noves lleis fonamentals per congraciar-se els aliats. Així, doncs, Es va instaurar el Fuero de los Españoles que es un conjuntde deures i drets dels espanyols. La relació de drets no anava Acompanyada de cap garantia per poder exercir-los. Aquesta llei pretenia aparentar Que a l’Espanya de Franco també els ciutadans gaudien d’unes certes llibertats Polítiques.

Llei De successió:


Aquesta llei no Solament instaurava la dictadura de Franco, sinó que trencava el principi de la Legitimitat històrica de la monarquia espanyola, que havia de recaure en Joan De Borbó, fill d’Alfons XIII. Amb aquesta llei Franco va atorgar-se la Legitimació de nomenar el futur rei i va frustrar així les pretensions de Joan De Borbó, compte de Barcelona, a fer una possible restauració de la monarquia En la seva persona.

División Azul:


Va ser una unitat de soldats Espanyols que va formar una divisió de la infanteria. Va ser creada amb l’objectiu De lluitar contra la URSS a la Segona Guerra Mundial. Entre 1941 i 1943, prop De 50000 soldats espanyols van participar en diverses batalles.

Movimiento Nacional:


És el nom que va Rebre durant el franquisme l’organització totalitària que pretenia ser l’única via De participació en la vida pública espanyola. Es va començar a utilitzar de Manera oficial i exclusiva a partir de la llei de Principios del Movimiento Nacional Del 1958. Incloïa el partit únic, FET y de las JONS, els dirigents dels Sindicats verticals i tots els càrrecs públics de l’Estat, les diputacions Provincials i els municipis.

Entradas relacionadas: