Guerra civil

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 1,94 KB

 
LA GUERRA CIVIL ESPANYOLA
13/6/36à José Calvo Sotelo (dreta) assassinat. Emilio Mola, Queipo de Llano i Miguel Cabanellas liders de l’alzamiento, preparat mesos abans. El govern no li dona importancia.
17/6/36à aixecament liderat per Franco (primer a les zones colonials). Comença la guerra.
La Guerra Civil
Fr. I UK. Neguen suport a la república (Hitler). Hitler i Mussolini ajuden a Franco. Descompensa.
Juliol (1936) - Desembre (1936)
L’alzamiento és aturat a Barcelona. Molt dèbil, el seu cap no hi es i no reben suport de cap institució.
Gener 1937 - Desembre 1938
Batalla de Madrid
: acaba el març del 37. L’alzamiento tb va fracassar alla. Ajut dels italians. El front popular pot aturar-los. Franco desisteix de madrid i va al nord.
Batalla del Nord: març-oct.1937. es va centrar en la conquesta franquista d’Astúries, Santander i les dues províncies marítimes del País Basc. Forta resistencia a asturies i pais basc. Van ajudar els alemanys i la superioritat numerica.
Batalla de l’Ebre: juliol de 1938 l’exèrcit republicà va iniciar una gran ofensiva a la zona de l’Ebre. Ofensiva molt important, franco ho nota. Desgast molt grant per part de Franco. novembre de 1938 acaba. El despres Franco envaeix Lleida i les zones de producció elèctrica, deroga definitiva i absolutament l’Estatut de Catalunya i prohibeix el Català. UK i Fr. Accepten a Franco.
Gener (1939) - 1 d’abril (1939)
Després de la Batalla de l’Ebre, la guerra es declina definitivament en favor dels “nacionals” i se succeeix ràpidament: el 15 de gener Tarragona és ocupada, el 26 de gener també ocupa Barcelona i, per últim, el 4 de febrer Girona. unic k kda Madrid,dimiteix azaña, arriba franco el 28 de març. 1/4/39 fi de la guerra

Entradas relacionadas: