Glandules gastriques

Enviado por Chuletator online y clasificado en Biología

Escrito el en catalán con un tamaño de 7,25 KB

QUÈ ES L'APARELL DIGESTIU?


L’aparell digestiu és un dels Aparells implicats en la funció de nutrició. És l'aparell Encarregat d'ingerir els aliments, degradar-los fins molècules Petites que puguin ser absorbides per l’organisme i siguin capaces D'entrar en les cèl·lules i després expulsar les restes no Digeribles (femtes).En L’anatomia de l’aparell digestiu podem distingir:

Tub Digestiu:

Un llarg conducte buit amb dues obertures: boca I anus. Aquest tub està molt diferenciat i podem distingir-hi els Següents òrgans:

Boca, Faringe, esòfag, estómac, intestí prim i intestí gros


Glàndules Digestives:

Òrgans i cèl·lules encarregats de vessar en El tub tota una sèrie de sucs digestius composts principalment per Enzims i que seran els responsables dels processos de digestió. Les Principals glàndules són les glàndules Salivals, el fetge, el pàncrees (són les glàndules Annexes al tub digestiu) i tota una sèrie de glàndules Unicel·lulars disperses pel tub, fonamentalment en l'estómac i L'intestí prim.

LA BOCA



Els aliments S'incorporen al nostre cos per la boca, on es troben les dents, la Llengua i les glàndules salivals que efectuaran sobre l'aliment una Digestió mecànica (masticació) i una digestió química (insalivació). L'aliment després de ser mastegat i insalivat es Transforma amb una pasta anomenada bol alimentari. El moviment de la Llengua conduirà el bol alimentari cap a l'interior del tub Digestiu. LA MASTICACIÓ és el procés de digestió mecànica Que té lloc a la boca gràcies a l'acció de les dents. Les dents, Amb ajuda de la llengua, tallen els aliments i els esmicolen en Trossos més petits. Un adult té 16 dents a cada mandíbula, que es Distribueixen de la següent manera: 4 incisius 2 canins 4 premolars 6 molars. LA INSALIVACIÓ (glàndules salivals) La digestió Química és realitzada per la saliva al posar-se en contacte amb L'aliment, procés que es denomina insalivació. La saliva conté Mucus i enzims com el lisozim, amb propietat antimicrobiana, o la Ptialina, amilasa que comença a digerir el midó. La saliva és Segregada pels tres parells de glàndules salivals: 1. Paròtide 2. Submaxil·lar 3. SublingualLA FARINGE, és el tub (12-14 cm) que comunica amb la boca i és una via comuna del tub respiratori i del tub digestiu. DEGLUCIÓ Aquí es produeix la deglució: el bol alimentari travessa la faringe I arriba fins l’esòfag. A la faringe La deglució és un acte Continu, integrat i complet en el qual intervenen els músculs llisos I estriats. Se inicia voluntàriament i es completa mitjançant el Reflex de deglució (involuntari) que està controlat pel tronc Encefàlic (bulb raquidi). La faringe comunica les vies respiratòries I les digestives. Justament per evitar que l'aliment entre a les vies Respiratòries hi ha una espècie de vàlvula, l'epiglotis, que tanca La tràquea i permet l'aliment seguir cap a l'esòfag.

L'ESÒFAG:


Conducte muscula de 25cm que comunica la faringe amb l'estomac. Travesa el diafragma en el seu descens de la cavitat toracica a L'abdominal. Situat davant de la columne vertebral i darrera de la Traquea i el cos. El trec superios es musculatura estirada que permet La deglusio voluntaria. Els dos terços inferiors son musulatura Llisa, que fan que baixi l'aliment.

L'ESTÒMAC:


És un organ buit en forma de bossa, situat a la part superior Central esquerra de l'abdomen, sota del diafragma i tapat pel fetge. Medeix 20cm de diametre d'uns 9-12 cm. La capacitates de 1'5-2l en Adults, situat entre l'esofag i el duode.

TE TRES PARTS:


1- EL FONS:

és la part més alta, per sobre del càrdias i aquesta ragio conte Els gasos.

2- EL COS:

part més Gran i entral de l'estoma.

3- ANTRE

Porcíó inferior(pílor).

CONTE DOS Esfínters/EXTREMS:


Càrdies:

Regió de l'estómac per on entra el bol alimentari i conté una Vàlvula que evita el reflux dels sucs gàstrics.

Pílor:

Regió que separa l’estómac del duodè (part de L’intestí prim). Té un esfínter que es manté tancat mentre té Lloc la digestió estomacal.

DE DINTRE AP EN FORA DE L'ESTOMAC PRESENTA:



1- MUCOSA:

que te glandules exocrines que sercreten su Gastric(liquid format per mo, enzims, aids clorohidrics). Quan L'estomac esta buit 8te forma rugosa.

2- SUBMUCOSA:

es la que conte els vassos sanguinis.

3- CAPA MUSCULAR:

formada per musculatura llisa. 3 capes de Músculs que es disposa obliquament, circular o longitudinal.

4- CAPA CEROSA:

secreta un liquid Serós que lubrica i evita el Fragament amb altres organs.


L’aliment Entra i s'acumula en l’interior, en la regió del fundus (és la Més gran i la que correspon a la gran curvatura ) i allí pateix una Digestió química (suc gàstric) i una digestió mecànica (moviments peristàltics de les parets de l’estómac) La capa de Teixit epitelial interior, denominada mucosa gàstrica conté Cèl·lules glandulars especialitzades a segregar les distintes Substàncies del suc gàstric (format per aigua, moc, àcid Clorhídric (HCl), pepsina i altres enzims

Intestí PRIM:


Fa 6m de longitud i 2'5cm de diamatre i esta Empaatat a la avitat abdominal, que presenta moltes corbes que es Fixen a la paret abdominal. Comença al pílor i acaba on comença L'intestí gros(vàlvula iliocecal).

COMPREN 3 REGIOSN:


1-DUODE:

Porció mes curta de l'intestí(25-30cm), no te mobilitat i te forma de C. Hi desenvoquen els conductes pancreatics i el conducte coledoc( Punt denominat ampolla de water).

2- JEJÚ:

Fa 2'5 com longitud.

3- ILI:

Fa 3'5cm longitud , aquest arriba a la valvula iliocecal. Es la mes Llarga i ocupa la porció inferior de l'abdomen.

Intestí GROS:


És la ultima porció del tub digestiu que fa uns 1'5-2m de longitud. S'estén des de la valula iliocecal fins a l'anus. Hi diferenciem les lineas colies, els apendix epiolics(protuberances Del texit adipós), els hautres(deformaions en forma de sa de L'intestí gros).

COMPREN TRES REGIONS:


1- CEC:

Te forma de sac, L'itium entra a dins fins arribar a la valvula iliocecal que permet Deixar pasar el ontingut des de l'int.Prim al gros pero no al reves. Al cec s'hi uneix l'apendix veriforme.

2- CÒLON:

envolta l'intestí prim, diferenciem el: C.Ascendent, C. Transversal, C.De

sendent. En el seu recorregut es distingeixen dues flexures(l'hepatica i L'esplemica) i una curvatura(el colon sigmoide).

3-RECTE:

És la porció distal del tub digestiu, acaba a l'esfínter anal. La Porció distal del recta es transforma en el canal anal, aquest canal Esta envoltat d'un doble anell muscular constituit pels esfínters Anals interns extrems. 

Entradas relacionadas: