La generalitat provisional i l´estatut de Núria

Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,77 KB

 

4.4 Obra educativa i cultural


Una reforma important i a la qual es van dedicar molts recursos ( increment Pressupost) van ser l'ensenyament. El seu objectiu era promoure educació laica I liberal , fi de l'hegemonia de l'educació catòlica, dret universal a L'educació, escola mixta, laica, obligatòria i gratuïta.D'altre banda els Dirigents estaven convençuts que es tenia la necessitat de millorar el nivell Cultural de la població, cultura dret per a la majoria, es feia campanyes Culturals (d'intel·lectuals, artistas) = Missions pedagògiques formades per Grups ambulants que portaven cultura als pobles més humils. -La Barraca --------+ García Lorca.

4.5 Les reformes laborals

Objectiu Principal millora de les condicions laborals, fomentades pel reformador Largo Caballero des del ministre de treball. Es va aprovar la llei de contractes de treball:
Negociació col·lectiva, la llei de jurats mixtes (atorgava un Poder d’arbitratge vinculant en cas de desacord, i set dies de vacances pagades A l’any), augment de salaris i creació d’assegurances

socials, setmana Laboral de 40h i reforç dels sindicats agrícoles en la contractació de les Feines del camp.

Mesures ben Rebudes pels sindicats i pels treballadors malgrat que no satisfeien les Expectatives. Van irritar les patronals qui volien impedir la promulgació; van Aconseguir frenar alguns projectes.

Comissió Presidida per Jaume Carner que es va Reunir al Santuari de Núria, per Redactar l'avantprojecte de l'Estatut.

ESTATUT DE NÚRIA

Parteix que la República Havia de tenir un caràcter federal, sobirania popular, Llengua oficial :Català, S'accepta la federació de pobles de parla catalana i establia les atribucions De poder a la República  i de la Generalitat de Catalunya. Generalitat assumeix competències exclusives en Ensenyament, cultura, sanitat, ordre públic, tribunals, dret civil...

Generalitat Gestió d'impostos directe i l'administració impostos indirectes.

Era un Estatut Ambiciós que es volia que fos aprovat per la majoria de forces catalanes. L'estatut de Núria va ser aprovat popularment pel 99% dels votants (75% del cens) i les Dones van recollir unes 400000 firmes ja que encara no s'havia promulgat la Constitució ni el dret de vot de la dona.

7.2 Paralitzacions de les Reformes El nou govern Presidit per Alejandro Lerroux inicia la sevaacció paralitzant:

REFORMA AGRÀRIA:

Devolució de terres, anul·la la cessió de propietats mal conreades, Llibertat de contractació ( baixen els salaris dels jornalers), REFORMA RELIGIOSA:
Aprovació de Pressupost del culte i clero i concordat amb la Santa Seu, EXÈRCIT: Amnistia Pels militars del cop d’estat de Sanjurjo i pels que havien participat eb la Dicatura de Primo de Rivera i EDUCACIÓ:
Respecten els canvis però disminueixen el pressupost. Finalment les corts Tallen el projecte basc i es fa un enemistat amb nacionalistes bascos per Paralitzar el projecte d’estatut. 
PSOE i UGT es radicalitzen a causa del gir conservador i Obstrucció de reformes , deixen de col·laborar amb la burgesia i propugnen la Revolució social, s’apropen a posicions anarquistes. VAGUES I CONFLICTES. 

7.3 La revolució d'Octubre del 1934

Davant la Mobilització obrera la CEDA exigeix participar directament en el govern amb L’amenaça de retirar el suport parlamentari i vol una acció més contundent en Matèria d’ordre públic. Lerroux accedeix i dóna tres carteres ministerials a Gil Robles el 5 d'Octubre de 1934.
L’esquerra Interpreta l’entrada de la CEDA al govern com una deriva cap al FEIXISME. Vaga General per la iniciativa del PSOE i la UGT, escassa participació de la CNT. El Moviment fracassa per la manca de coordinació i no aconsegueixen aturar la Formació del nou govern. Resposta contundent del govern, ESTAT DE GUERRA.

ASTÚRIES:


Els minaires protagonitzen la revolució social ( Acord entre anarquistes, socialistes i comunistas). Columnes de minaries armats Pel poble de conca,  ocupen casernes de La guardia civil, comités revolucionaris als ajuntaments, proveïment D’aliments, electricitat i transport. SETGE D’OVIEDO i s’enfronten a les forces De l’ordre. El govern envia la Legió des d’Àfrica comandada pel general Francisco Franco, la resistència va Durar 10 dies i revolta vençuda. La repressió molt dura: 1000 morts, ferits, Detinguts , es va fer una Campanya internacional de solidaritat amb les Víctimes.

Catalunya:

La revolta amb El suport del president de la Generalitat , Companys que volia evitar l’entrada De la CEDA al govern (antiautonòmic). Proclamació de la República CATALANA dins De la República Federal Espanyola el 6 d'Octubre i tot seguit una Vaga General feta Per una aliança de partits i sindicats d’esquerra, excepte la  CNT, però la rebel·lió fracassa pe l’escàs Suport ciutadà i la negativa de la CNT. El govern declara L'ESTAT DE GUERRA , General BATET ocupa el palau de la Generalitat. Hi va haver 3500 detinguts la Majoria polítics, diputats, alcaldes, regidors… Azaña també.

Entradas relacionadas: