El fracas del primer govern regeneracionista

Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,62 KB

 

9. EL REFORMISME DINÀSTIC

El desastre del
1898 va donar lloc a un reformsime polític basat en idees regeneracionistes. La majoria d’edat d’Alfons XIII va marcar l’nici de la 2na etapa de la Restauració.


El fracàs del primer govern regeneracionista

Al 1899 María Cristina va donar el govern a un lider conservador, Francisco Sivela. Ell va impulsar una política reformista, va fer un projecte de descentralització administrativa i una nova política que apujava els tributs.


Les càrregues fiscals imposades van originar una forta protesta a Catalunya on els comerciants es negaven a pagar = tancament de caixes.


Un mes després el govern volia embargar als morosos, però l’alcalde de BCN no volia i va dimitir.


El moviment va provocar una vaga general de comerciants, que com a resposta, el govern va empresonar als morosos i va suspendre les garanties constitucionals a bcn i va declarar l’estat de guerra. Molts generals van dimitir i això va suposar el fracàs del primer intent de regenerar la vida política espanyola.


El tancament de caixes va significar la ruptura entre elits econòmiques de Catalunya i els partits dinàstics i el principi de la consolidació del catalanisme en la política de Restauració. També fi a l’esperit de regeneració, quan després d’1 any es va reprendre el torn dinàstic.


Les opcions del reformisme

Al 1902 Alfons XIII amb 16 anys, va pujar al tro. Els seus anys van estar marcats per intents de reforma, posant fi al caciquisme i falsejament electoral.

Corrents reformistes:

  • Partits del torn dinàstic: crítica del frau electoral i a fer una revolució des d’adalt. (Antonio maura, sivela= conservadors).

  • Partits marginats del sistema: (republ.,socialistes,catalanistes) volen renovar els idearis, mobilitar l’opinió pública.

  • Regeneracionisme intel.Lectual i literari: (generació del 98), necessitat de regeneració, reformes econòmiques i educatives.

Entradas relacionadas: