Formes al·lotropiques del carboni

Enviado por Chuletator online y clasificado en Tecnología Industrial

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,07 KB

 

Púlsar: Estel de neutrons que emet radiacions continues. Posseeixen un intens camp magnètic que indueix l’emissió d’aquests impulsos de radiació electromagnètica.
L’emissió d’aquests impulsos es coneix com a Efecte Far⇒ el púlsar emet radiacions contínuament però nosaltres només les rebem períòdicament.
Quasar: Els quàsars són fenòmens que es produeixen quan un enorme forat negre,
ubicat al nucli d'una Galàxia, comença a absorbir tota la matèria que troba en la seva proximitat.

Quan això passa, a causa de l'enorme velocitat de rotació del disc d'acreció que es forma, es produeix una gegantesca quantitat d'energia la qual és alliberada en forma d'ones de ràdio, llum, infraroig, ultraviolat, i raigs X, és per això que els quàsars són els objectes més brillants de l'univers conegut.

Any llum: unitat de longitud utilitzat en l’astronomia. És la distància que recorre la llum en un any.

Forat de cuc: és una hipotètica drecera espai-temps. Si existís el forat de cuc, seria la única manera d’aconseguir que la nostra velocitat fos superior a la velocitat de la llum.

Nova: quan una nana blanca i una gegant roja estan a prop, hi ha atracció gravitatòria que com que la nana blanca té densitat més alta, atrau a la gegant roja cap a ella. Al entrar en contacte, augmenta la massa de la nana blanca, que fa que la força gravitatòria també augmenti, causant així un col·lapse gravitatori que provoca una explosió⇒ NOVA

Anàlisi espectral: és la descomposició de la llum que ens arriba per a poder observar la composició.


Quan després de fusionar l’heli, al cap de diverses fusions d’elements diferents, s’acaba obtenint C, que és l’element del qual està formada la nana blanca i ara hi han 2 opcions:
-Si la massa de la nana blanca no és superior al triple de la del sol, no es pot fusionar el Carboni, l’estel perd la llum i es converteix en una nana negra.
-Si la massa de la nana blanca és com a mínim el triple que la del sol, es pot seguir duent a terme diverses fusions, fins arribar al Ferro→ col·lapse gravitatori (ja no es pot fusionar més). A partir del Fe, hi ha una explosió (SUPERNOVA) que formarà depenent de la velocitat d’escapament:
ESTEL DE NEUTRONS→ Si la velocitat del cos no és superior a 150.000km/s
FORAT NEGRE→ la velocitat d’escapament dels forats negres és la velocitat de la llum, i com que no es pot arribar a la velocitat de la llum, res pot sortir d’un Forat Negre
Velocitat d’escapament→ velocitat mínima que ha de tindre un cos per a poder sortir del seu centre gravitatori.

VENT SOLAR:


És una petita part de la matèria de l’estel (H+, He2+) què és expulsada a causa de l’energia de la fusió estel·lar.
He + He→ Gegant Roja Fusió de l’He→ 100·10^6 ºC

RADIACIÓ CÒSMICA DE FONS:


És la primera forma d’energia que es va crear i a dia d'avui, encara ens segueix arribant, però ja no en forma de llum, ara ho fa en forma de so.

FORMACIÓ DE LES GalÀXIES:


Després de l’explosió del Big Bang, va haver-hi la creació de la matèria, H i He que estaven agrupats en diferents llocs de l’espai, i a causa a la densitat d’aquests núvols, van crear unes forces gravitatòries que van atraure a la resta de matèria, agrupant així, la matèria en diferents punts de l’univers.


Entradas relacionadas: