Com es va formar la URSS

Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,23 KB

 

La formació dels blocs antics aliats, enemics nous: Guerra Freda: El capitalisme, de llarga tradic a Occident, i el socialisme, que tenia una plasmació política  en la revolució Soviètica. El primer àmbit ideològic estava liderat pels USA i el segon per l'URSS, el bloc capitalista agrupava un conjunt ampli de països de l'Europa Occidental, NordAmèricaSud Amèrica,Australià i Japó, els principis bàsics eren la llibertat d'indústria i comerç, el predomini del mercat, la propietat privada de béns, una escassa intervenció de l'Estat en la vida econòmica i les classes contraposadés(treballadors i propietaris). El sistema polític  era, en general liberal democràtic, eleccions, partits i llibertats individuals garantides per una constitució. L'altre bloc era el socialista, anomenat aleshores socialisme real, l'URSS i països d'Europa de l'est. Propugnava la desaparició de la propietat privada i mercat, l'economia havia de ser planificada i controlada per l'Estat. Políticament tot i que es presentava com un sistema que representava els interessos de la immensa majoria, el socialisme proposava un sistema en què no hi havia partits lliures ni llibertat d'opinió o establia una planificació de la vida política i un control ferri per part dels partits únics de tipus comunista. Les dues opcions eren clarament antagòniques, fins al punt que el triomf de l'una significava la desaparició de l'altre, el terme Guerra Freda defineix  precisament  aquesta situació internacional tensa en la qual les dues superpotències, USA o URSS, varen iniciar una cursa d'armaments i va mantenir, l'enfront de l'altre, una actitud bel·ligerant i de confrontació ideològica permanent, malgrat que no vàrem arribar a una lluita directe.

Pla Marshall: Marshall va dir que la reconstrucció europea constituiria la millor arma contra l'avanç del comunisme i per això va representar el Pla Marshall. Com condició prèvia, s'exigia  l'expulsió dels ministres comunistes dels governs de coalició la majoria dels  països occidentals van acceptar i van crear l'Organització Europea de Cooperac Econòmica, entre el 47 i el 52 van rebre molts milions de dòlars, aquest pla va ser rebutjat per l'URSS i pels països de l'est, que van denunciar l'ajuda americana com a element d control i de dependència respecte als Estats Units 

ssils a Cuba: El govern dictatorial  de Fulgencio va ser enderrocat per Fidel castro, l'URSS no va trigat a oferir ajut al règim castrista i l'any 60 hi va establir relacions comercials , la tensió entre Cuba i USA es va agreujar l'Abril del 61, en què es va produir un intent de desembarcament de cubans exiliats i nord-americans que tenien el suport de la CIA, URSS va instal·lar a la illa míssils nuclears que apuntaven a USA, l'Octubre del 62 Kennedy va ordenar posar un blocatge naval, finalment Khruixov va ordenar el retorn dels vaixells que navegaren cap a cubà i es van retirar les armes nuclears.

Entradas relacionadas: