Ferran VII

Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 9 KB

 

1.- Digues les bases del absolutisme de França

L’absolutisme a França:

 • Dret diví. El monarca és considerat un representant de Déu a la Terra, se li regeix culte.

 • Centralisme. Totes les decisions polítiques i de tots els altres àmbits queden concentrades en la figura del rei, centralització dels poders i del territori.

 • Burocràcia. Un grup de funcionaris treballen per al rei actuant sota el seu nom. Per exemple: recaptació d’impostos.

2.- Explica el model polític que proposarà Ferran VII a Espanya diferenciant etapes i comentant els esdeveniments relacinats amb aquest sistema ideològic.

Ferran VII instaurà de nou el règim absolutista, la monarquia absolutista la qual atravesaraà diverses etapes:

 • 1814 - 1820: Absolutisme (gran poder, molta repressió)

 • 1820 - 1823: Trienni Liberal (el general del Riego assoleix el poder amb un fort pronunciament per la instauració d’una política liberalista)

 • 1823 - 1833: Absolutisme (dècada omniosa)

El 1823 es consegueix vincer a la revolució liberal gràcies a la Santa Aliança. Els cent fills de Sant Lluíd, va ser un exèrcit enviat per aquest tractat per tal d’eliminar la revolució liberal i tornar a la monarquia absolutista. La Santa Aliança defensava i protegia els territoris europeus per tal que no haguessin revoltes liberals que es poguessin expandir per diversos territoris.

*Sistema ideològic de Ferran XVII:

 • Uníó del territori i del poder

 • Anul·lació de la llei sàl·lica que prohibia el poder mandat de les dones.

3.- Es pot considerar el colonialisme una manera autoritària i absolutista? Argumenta la teva resposta posant exemples.

El colonialisme si que es pot considerar una manera autoritària i absolutista ja que és la imposició del poder d’una sèrie d’individus, un grup, sobre una massa de població. En aquesta imposició, s’hi va implantar un poder però també la cultura dels colonitzadors provocant, en aquests territoris una aculturació. Els objectius principals del colonialisme i l’imperalisme eren l’explotació i el comerç a partir dels productes obtinguts per treballs forçats dels autòctons.


4.- Indica quins van ser els factors que van afavorir l’establiment de règims totalitaris entre la I i II Guerra Mundial. A continuació ho hauries de relacionar amb la situació actual.

Desprès de la primera Guerra Mundial, durant l’anomenada època d’entreguerres, va haver-hi una forta crisi economica, política i social en la majoria de territoris europeus. Les autoritats democràtiques i els regims liberalistes, tot i qué van intentar fer front a aquesta situació no van assolir un gran exit i en aquest moment apareixien els grups polítics mes conservadors, creant uns regims totalitaris i dictatorials. Uns clars exemples de la instauració d’aquests regims totalitaris són itàlia amb el feixisme i Alemanya amb el nacionalisme o nazisme.

5.- Comenta en general quines son les característiques comunes que té una dictadura

Les característiques principals d’un règim totalitari o dictadura són:

 • Ideologia antidemocràtica: destrueix els partits polítics que puguin ser un adversari, el poder queda centrat en un sol individu.

 • Política exterior expansionista: intent d’instaurar aquest nou règim amb uns ideals concrets pels diversos territoris.

 • Economia intervensionista i autàrquica: el propi estat funciona de forma autosuficient eliminant les relacions amb l’estranger.

 • Intervenció i anul·lació en altres ideologies: totes les informacions, comunicacions i publicitat que arribaven als ciutadans havien estat modificats pel règim de Control del pensament.Entradas relacionadas: