Estris del cavall

Enviado por Chuletator online y clasificado en Deporte y Educación Física

Escrito el en catalán con un tamaño de 7,12 KB

 

SELLES, ACCESSORIS I MARTINGALES: TIPUS, COL·LOCACIÓ I AJUST, MANTENIMENT BÀSIC

La sella de muntar o muntura:
- És un Element que uneix el genet als lloms d’ un cavall.
És usada per a la major comoditat del genet i per tenir cura del llom de l’ animal.

Parts de la sella de mutar o muntura:


- Seient. - Borrena de davant (relleu de la sella). - Borrena Posterior. - Bast = Foltre. - Gambal (corretja d’ on penja l’ Estrep). - Falca = gafa = ‘’xarnela’’ (anella portaestrep) - Faldó / Fals Faldó / Faldonet (amaga l’ anella portaestrep). - Cingla, cingladors O corretges de la cingla. - Suador o dessuador.
- Baticola / Pitrall

Tipus de muntures:


Muntura de doma: - Faldons llargs i verticals per facilitar la posició estirada de la Cama. - Màxim contacte amb el cavall. - Seient profund per facilitar L’ acompanyament dels moviments del cavall. - En molts models una Sobrecingla cosida als faldons evita que es pugui moure. Muntura de Salt:- Faldó avançat per recollir i donar suport al genoll del Genet. - Seient pla per facilitar la rebuda del  salt. - Cingla llarga i cingladors curts per mantenir una millor subjecció de la muntura.
Muntura mixta: - Forma intermèdia de les anteriors, Apta per a la pràctica de diferents disciplines a un nivell bàsic. Muntura De ruta: - Gran capacitat de càrrega. - Bon repartiment del pes a Sobre del cavall - Fàcil manteniment

A part d’ aquests tipus esmentats, en Podem trobar d’ altres com la muntura d’ hipòdrom, la muntura d’ exhibició (show), muntura d’ hipoteràpia, muntura per amazona, que disposa d’ unes banyes On recolzar les cames i poder mantenir l’ equilibri,

Els dessuadors o suadors:

- Peça de roba que esposa davall la sella Per protegir l’ esquena de l’ animal i absorbir-ne la suor.

Els protectors de dors:

- Peça d’ escuma i d’ altres materials que Es posa sobre el dessuador i davall de la sella per protegir l’ esquena de l’ Animal i donar més comoditat al genet.

Les Mantes:

- Per comprovar la mida de la manta s’ ha De mesurar des de la meitat del seu pit fins a la punta de la natja.

Tipus de mantes:


- Manta de dia: s’ utilitza entretemps, sota una manta si fa Molt de fred o durant l’ hivern de dia. - Mantes de quadra: s’ Utilitzen al box, no fa falta que siguin impermeables, però solen ser Transpirables perquè el cavall no sui. - Mantes de paddock o d’ Exterior: són impermeables i més calentes.

Com posar la manta:


1. S’ ha d’ evitar tirar-la sobre el cavall, ja que podria espantar-se i Eriçar el seu pel. Anar en compte amb les corretges i cinglera de la manta Perquè no donin cops a les extremitats del cavall i es faci mal. Sempre comença Del del costat esquerra. / 2. Col·locar la manta doblegada cap endavant a La creu. Desdoblar la manta i fes córrer de darrera cap enrere, fins a Deixar-la ben col·locada. / 3. En general el primer que es corda és la Cinglera, abans de les corretges del davant per evitar que el cavall s’ enganxi Amb les corretges o el vent aixequi la manta i li vagi sobre el cap Espantant-lo i enredant-se amb les potes del davant. / 4. Per la mateixa Raó es treu primer les corretges del davant i si n’ hi hagués les del darrera. Dobla la manta per la meitat portant la part del final de la creu cap a la cua. Fes lliscar la manta cap enrere i treure-la, deixant el pel del cavall llis.

Algunes recomanacions:

- Tots els tipus de manta s’ haurien d’ assegurar amb cintes per la Cinglera per ajustar-les. - Una manta d’ estable utilitzada constantment Necessitarà rentar-se cada 2-4 setmanes, mentre que una manta d’ exterior serà Suficient un cop l’ any. - Sempre tenir en compte les instruccions de Neteja de les mantes, ja que en funció del material pot variar. - Quan no S’ utilitzen s’ han de guardar en llocs amb una atmosfera seca.

Els protectors i les benes:

- Es fan servir perquè els cavalls no es Facin mal a les extremitats. Hi ha benes de diferents amplada, longitud i Material, pels diferents usos que podem utilitzar-les.

Tipus de benes


- Benes de treball: són molt elàstiques, i estan fetes d’ una Mescla de cotó i elàstic, amb cintes de cotó. S’ utilitzen per donar suport i Protecció al cavall quan està treballant. - Benes de descans o de Viatge: són més amples i d‘ un material lleugerament elàstic, llana, cotó o Sintètic. Es poden utilitzar a la quadra per donar calor. - Benes De cua: són una mica menys elàstiques que les de treball. Però d’ un Material similar. S’ utilitzen per protegir la cua durant el Viatge. - Salvacues: es pot posar sobre una bena de cua si el Viatge és curt, però si el viatge és llarg s’ hauria de posar al sol, sense cap Bena a sota. Pot ser de llana, cotó o de material sintètic i es poden ajustar Amb sivelles, cintes, clips o belcro. - Salvanuques: s’ Utilitza quan el cavall no té molt d’ espai al Camíó o mitjà de transport, i si El cavall és alt i tendeix a resistir-se quan puja al Camíó. Es subjecta a la Capçada de quadre i a vegades a més de la nuca protegeix també ulls i serrell.

Tipus de protectors:


- Protectors de garrons i genolls: els genolls i els garrons Són parts vulnerables quan es viatja, ja que el cavall pot perdre l’ equilibri I entrebancar-se o colpejar les articulacions contra qualsevol Obstacle. - Protectors campanes: n’ hi ha de diferents formes I mides i de molts materials diferents, són una alternativa ràpida i senzilla a Les benes però no ofereixen el mateix grau de recolzament. Estan dissenyades Per protegir els coixinets dels talons de ser trepitjats des de darrera, per Tant s’ utilitzen solament a les mans. Normalment són de goma. Es netegen amb Un raspall o drap i fins i tot alguns es poden rentar a màquina. - Protectors De treball (garreta i tendons): tendoneras: pensades per a la subjecció Dels tendons durant el treball intens. S’ usen en els anteriors per a la Protecció dels tendons dels possibles cops amb els posteriors. Els protectors e Garreta s’ utilitzen únicament per als posteriors. A les sessions pràctiques Veurem com es col·loquen correctament. - Protectors de salt (garreta i tendons): són protectors per mans i peus amb una capa exterior Forta i dura per protegir dels impactes, neoprè interior encoixinat per Absorbir l’ impacte. Tancaments normalment amb belcro que asseguren un perfecte Ajust sota qualsevol circumstància.

Manteniment dels protectors i les benes:


- Les benes de les extremitats es poden rentar a mà o a màquina tant Sovint com sigui necessari i planxar-les per evitar que les arrugues facin Pressió quan es cordin al voltant de les potes del cavall.

Entradas relacionadas: