Esquema revolució francesa

Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 8,27 KB

 

TEMA 2 – L’ERA DE LES REVOLUCIONS

 1. LA REVOLUCIÓ FRANCESA

 1. La revolta dels privilegiats

A la segona meitat del Segle XVIII, França era un país Arrúïnat amb un estat en bancarrota. Les contínues guerres amb Anglaterra i les grans despeses de la cort, van originar que l’Estat francès necessités apujar els impostos i crear-ne de nous.

A més a més, abundaven les males collites que van originar la fam i la crisi. El preu d’un producte bàsic com ara el pa, es va triplicar.

La burgesia no estava disposada a pagar nous impostos i l’única solució era cobrar-ne més a la noblesa i l’Església, que fins aleshores estaven exempts.

Els privilegiats es van oposar i van convocar els Estat Generals, on s’aprovaven les lleis i els impostos. Encara que estaven convençuts de que la idea no progressaria, ja que les decisions s’aprovaven mitjançant vots dels diferents braços. Aquest acció va generar la Revolució
Francesa.

 1. Els Estats Generals

El primer període de la Revolució Francesa es coneix com a Estats Generals, que van tenir lloc a Versalles l’any 1789.

Les reunions van desembocar discussions entre el tercer estat i el rei. El tercer estat volia un vot individual, ja que eren majoria i a més a més, volien una únic assemblea. Els privilegiats i el rei es van oposar i aleshores, el tercer estat va decidir abandonar-los. Van crear la Assemblea Nacional, amb la finalitat de redactar una constitució per a França.

 1. L’Assemblea Constituent (1789 – 1791)

El 14 de juliol de 1789, en l’assalt a la presó de la Bastilla, el rei, espantat, es va veure obligat a acceptar l’Assemblea Nacional.

Aquesta acció va originar:

 • L’abolició del feudalisme. Se suprimien els privilegis i es declarava la igualtat a l’hora de pagar impostos.

 • La declaració dels drets de l’home i del ciutadà.

 • La constitució civil del clergat. Els membres de l’Església deixaven d’estar sotmesos a Roma.

La monarquia va anar perdent prestigi i l’intent de la fugida del rei, va augmentar el rebuig. Finalment, el 1791 es va aprovar la nova Constitució. França es va convertir en una monarquia parlamentària, amb separació de poders i amb una sobirania nacional.


 1. L’Assemblea Legislativa (1791 – 1792)

Dos grups van començar a destacar, els girondins, que van governar aquest període i els jacobins.

 • Els girondins. Responien als interessos de la burgesia. Eren persones d’ordre i apostaven per la monarquia. Tenien a favor la burgesia i els privilegiats.

 • Els jacobins. Eren membres de la petita burgesia urbana. Eren partidaris de la república i tenien a favors les classes populars i els no privilegiats. Els principals líders van ser: Danton, Marat i Robespierre.

L’assalt a les Tulleries, va suposar la instauració de la república.

 1. La Convenció Republicana (1792 – 1795)

Va ser el període més convuls de la revolució, s’iniciava amb el poder dels girondins.

L’any 1973 els jacobins van fer un cop d’estat i van fer fora els girondins, que van ser empresonats o guillotinats. Es va iniciar l’època del terror, on Robespierre va estar al capdavant del govern.

Finalment, l’any 1794 la burgesia va intentar controlar la situació amb la Convenció Termidoriana, encara que no va solucionar re.

 1. El Directori (1795 – 1799)

Va ser l’últim intent de la Revolució per sobreviure. Malgrat la crisi econòmica, les guerres continuaven.

El cop d’estat Brumari, encapçalat per Napoleó Bonaparte, van posar fi a aquest període revolucionari.

Entradas relacionadas: