Esquema dels factors biotics del ecosistema relació intraespecifiques

Enviado por Chuletator online y clasificado en Biología

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,3 KB

 

Relació intraespecífica


En biologia i especialment en ecologia, una relació interespecífica és la interacció biològica en la qual els organismes que intervenen pertanyen a la mateixa espècie, aquest tipus de relació només es presenta en una població. 


Tipus de relació intraespecífica

•Família: Per grau de parentiu. Tenen per objecte la reproducció i la cura de les cries. Està composta per: Pare, mare i fills. Pare, diverses mares i fills. Mare i fills. Només els fills. Hi ha diferents tipus: monògama, polígama, matriarcal i filial. Alguns exemples són: Àguiles, voltors i llops, foques, cérvols, antílops i goril, ànecs i escorpins, amfibis i rèptils.


•Gregària: Per transport i locomoció amb una finalitat determinada: migració, cerca d'aliment, defensa, etc. Poden estar emparentats o no. Solen ser transitòries. Està composta per: Molts individus de la mateixa espècie. Hi ha diferents tipus: Bancs de peixos, bandades d'aus, bandades d'insectes, ramats de mamífers. Alguns exemples són: Sardines, tonyines i seitons, flamencs i estornells, llagostes, búfals i cavalls salvatges.


•Estatal: Per sobreviure, i hi ha divisió del treball: uns són reproductors, altres obrers i altres defensors. Construeixen nius. Està composta per: Molts individus agrupats en diferents categories socials o castes. Hi ha diferents tipus: Societats d'insectes. Alguns exemples són: Abelles, vespes i formigues.


•Colonial: Per sobreviure. Està composta per: Molts individus units físicament entre si constituint un tot inseparable. Hi ha diferents tipus: Colònies homomorfisme: si tots els individus són iguals, colònies heteromorfas: amb individus diferents per l'especialització en la seva funció. Alguns exemples són: Corals, celenterats (meduses).


Relació interespecífica

Una relació interespecífica és la interacció que té lloc en una comunitat entre dos o més individus d'espècies diferents, dins d'un ecosistema.
Les relacions interespecífiques són relacions ambientals que s'estableixen entre els organismes de la biocenosi.


Relacions interespecífiques beneficioses

Mutualisme: És la interacció entre individus de diferents espècies en on tots dos es beneficien. Per exemple:
És el cas de certs ocells que es posen sobre el llom de vaques i cavalls i picotegen els seus polls, puces i paparres. Així, les aus es beneficien perquè s'alimenten; mentre les vaques i els cavalls s'alliberen dels molestos paràsits. És molt avantatjosa.


Comensalisme


Interacció biològica en la qual un dels intervinents obté un benefici, mentre que l'altre no es veu ni perjudicat ni beneficiat.

Protocooperación: Es produeix quan dos organismes o poblacions es beneficien mútuament, però aquesta condició no és essencial per a la vida de tots dos, ja que poden viure de forma separada. Aquesta interacció pot ocórrer fins i tot entre diferents regnes com és el cas dels animals pol·linitzadors o els dispersadores de llavors. És el cas de les esplugabous que s'alimenten alhora que lliuren als búfals de paràsits.


Simbiosi: La vida en conjunció de dos organismes diferents, normalment en íntima associació, i en general, amb efectes benèfics per a almenys un d'ells. Per exemple: Moltes arrels d'arbres aprofiten el poder d'absorció d'un fong per obtenir els nutrients que necessita la planta, que al seu torn produeix les substàncies que necessiten els fongs per desenvolupar-se.


Relacions interespecífiques perjudicials o antibiosi


Parasitisme: ocorre quan una espècie obté el benefici d'una altra perjudicant o causant-li algun dany. Per exemple: Això és el que passa amb el mosquit, que en succionar la nostra sang ens perjudica a nosaltres mentre el mosquit es beneficia.


Depredació: Es basa en l'alimentació, en la qual els individus d'una espècie (depredadors) cacen als d'una altra (preses). A la depredació es beneficia el depredador, i es fa malbé la presa. Per exemple: l'àguila i la serp s'alimenten de ratolins, i aquests al seu torn s'alimenten de determinats tipus de plantes; si un dels depredadors s'extingís l'altre no podria disminuir la població d'aquests rosegadors i això disminuiria la població de plantes.


Competència: És quan individus de diferents espècies aprofiten recursos d'un mateix ambiente.Como aliment, aigua, espai, llum, etc. En aquest cas es perjudiquen els dos, perquè limiten l'accés a aquests recursos. Per exemple: Algunes espècies de anemones de mar competeixen per l'espai disponible.

Inquilinismo: Un individu es refugia en el cos o alguna resta d'un altre, beneficiant el llogater i l'altre individu no es beneficia ni perjudica. Per exemple: el cranc ermità habita en les petxines buides dels cargols. En fer això, el cranc es beneficia però al caragol ni el beneficia ni el perjudica en res.

Entradas relacionadas: