Espectacles Romans

Enviado por Chuletator online y clasificado en Latín

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,73 KB

 

El circ


Al circ tenien lloc les apassionants curses de cavalls, uns dels espectacles preferits dels romans. Els espectadors feien apostes molt altes i molts d’ells quedaven veritablement Arrúïnats.

Estructura d’un circ


La planta d’un circ ROMà era rectangular i allargada. La pista estava dividida per un mur baix i llarg, anomenat spina, situat al bell mig. Damunt de la spina solia haver-hi obeliscos, estàtues de divinitats i set ous grossos, o set dofins, que assenyalaven les set voltes que calia fer. A cada extrem de la spina hi havia les metae, pilars o fites que assenyalaven el punt on havien de girar els carros. Al davant d’una de les metae es trobaven les cotxeres, anomenades carceres, on carros, cavalls i genets esperaven el moment de sortir. Els assistents seien a la càvea o graderia.


El circ més gran era el Circ Màxim de Roma, ubicat als peus del Palatí amb una capacitat per a uns 225.000 espectadors.


Espectacles que es podien veure en un circ


L’espectacle que es feia al circ eren les curses de carros tirats per cavalls. L’espectacle pròpiament dit es feia després d’una pompa (o seguici) que era presidida per un magistrat, conduït en el seu carro.


Quan tothom estava assegut al seu lloc, el magistrat que presidia l’espectacle llançava un mocador blanc i començaven les proves.


Els aurigues (conductors dels carros), tenien un fuet (flaguellum
) a la mà dreta dreta i les regnes entortolligades a la cintura i subjectades amb la mà esquerra.


Hi havien quatre equips o faccions, que es distingien per quatre colors (vermell, blanc, blau i verd). Cada auriga sortia a la pista amb una túnica del color del seu equip.


Les curses de carros van arribar a moure grans quantitats de diners, ja que es feien moltes apostes.
Entradas relacionadas: