Església de san lorenzo

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 7,88 KB

 

Mare de déu de les roques


La Verge María, d’aspecte molt jove, està asseguda o (genollada) al centre del quadre. Porta un vestit blau fosc i mira dolçament al nen de la seva dreta que està resant nu, i li posa la mà sobre l’espatlla. La seva mà esquerra sembla flotant sobre l’altre nen, també nu, assegut davant d’ella(com protegint-lo). Al costat d’aquest hi ha un àngel, que mira fora del quadre i somriu discretament, amb el dit assenyala el nen que té en front. Aquest porta un estit verd amb una capa vermella, els cabells llargas i rinxolats. L’escena transcorre en una espècie de cova, amb el cel obert a la part de dalt i al fons. El terra sembla tallar-se brutalment als peus dels personantges (altar)
.
El fons es a partir d’un entorn natural, hi han roques d’una cova, que es reflecteixen en aigües clares, decorades amb fulles de diferents tipus i diferents plantes. En la distància com emergint d’una boira de fines gotes i filtrada per la durada llum solar, apareixen uns pics de muntanyes.

L’ESCOLA D’Atenes Observem una gran nau amb volta de canó amb cassetons i un braç perpendicular que delimiten un creuer en el qual podem veure les petxines de sustentació de la cúpula. És un edifici inacabat ja que es pot observar un cel blau que serveix de fons a les dues figures centrals Presidint la presència dels filòsofs, s’alcen les figures de Pal•las, Atenea i Apol•lo Davant de l’edifici hi ha quatre esglaons, on es distribueixen els personatges formant un  semicercle al voltant de Plató i Aristòtil. La composició és simètrica, l’eix axial divideix el quadre en dos parts, i l’eix hortizontal recorre el cap del grup principal. Predomina la línia recta, l’angle recte i les formes rectangulars i semicirculars. El color que apareix intenta compensar els freds amb els càlids per crear harmonia. Destaca la llum natural del  quadre.

El quadre integra les figures dels representats més destacats de les arts  liberals, de la filosofia i de les ciències, a manera de metàfora de l’esperit cultural del Renaixement. Tots els personatges es situen al voltant dels dos grans filòsofs: PLATÓ i ARISTÒTIL. PLATÓ, està caracterizat amb el rostre de Leonardo da Vinci. ARISTÒTIL porta a les mans l’Ètica a Nicòma. S’hi representen també altres filòsofs entre els quals hi ha simbolitzades les 7 arts liberals : la gramàtica, la retòrica, la dialècta, la geometria, l’aritmètica, l’astronomia i la música
.


Església de San Lorenzo
És una de les esglésies més grans i antigues de Florència i es considera la primera església plenament renaixentista. EXTERIOR L’exterior és relativament pobre, sobretot la façana, ja que no es va col·locar el revestiment de marbre segons els plans inicials. El conjunt manté una harmonia estructural perfecta i es poden veure les diferents alçadés de la nau central, les laterals i les capelles. A la part posterior hi sobresurt la cúpula, que corona el creuer.INTERIOR La planta de l’església de San Lorenzo és de creu llatina. Consta de 3 naus, una central i dues laterals, on les laterals tenen un seguit de capelles. A cada costat de la capçalera hi ha dues sagristies. La nau central és el doble d’alta i d’ampla que les laterals, es separen a partir de columnes d’ordre corinti que suporten arcs de mig punt on disposen finsetres circulars. Les columnes tenen el fust llis i són de color gris fosc, que contrasta amb el fons blanc de l’església. La coberta se soluciona mitjançant voltes bufades als laterals i un sostre pla amb cassetons quadrats al centre i al creuer s’hi aixeca una cúpula semiesfèrica sobre petxines. San Lorenzo té dues sagristies: la Vella feta per i la Nova, on trobem les tombes dels Medicis. La Sagristia Vella està decorada per Donatello. És una planta central, coberta per una cúpula sobre petxines. Donatello va fer les portes de bronze, on trobem els sants patrons i màrtirs representats amb gran Naturalisme. La Sagristia Nova, és una de les obres mestres de Miquel Àngel com a arquitecte i escultor. Avui en dia forma part del museu de la Capella funerària dels Medici. També té una escala i una biblioteca fets per Miquel Àngel sobre el claustre.

Entradas relacionadas: