Eros i psique

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 10,94 KB

 

EROS I PSIQUE. FITXA: És 1escultura exempta creada xAntonio Canova (Possagno, 1757 – 1822) entre els anys 1787-93. Està feta d marbre, mesura 1'55 x 1'68m i pertany a l'estil neoclassicista. El seu tema és mitològic i està situada al Louvre. CNTXT: El seu context històric es situa a finals del s.XVIII i principis del s.XIX, moment d gran transcendència: el naixement del món Contemporani. El neoclassicisme es caracteritza x identificar-se amb els ideals d la il·lustració, per rebutjar els artificis i la frivolitat del Rococó i x recuperar els models d l'antiguitat clàssica (equilibri, proporció i bellesa). BIOG: Antonio Canova va ser l'escultor neoclassicista amb més èxit, vcomençar la seva carrera com a picapedrer i va començar a esculpir arran del seu trasllat a Venècia l'any
17
68. Les primeres escultures que va realitzar mostraven un aire naturalista, cosa que va canviar desprès de la seva arribada a Roma l'any 1781, que va definir el seu estil amb una influència escultòrica clàssica. Va obtenir un càrrec del Papa Climent XIV i a partir d'ell, va treballar x personatges notables d la època com Napoleó i Caterina la Gran entre d'altres. Al 1816, el papa nomenà Canova marqués, ja que va treballar molt x la cord papal. Poc desprès es va traslladar d nou a Possagno, totes les seves obres tenen una gran elaboració i van ser criticades pels ROMàntics perquè eren fredes i estàtiques.DES. FOR.: En aquesta escultura es presenta l'ideal d bellesa masculí i femení d l'època. Els 2 cossos jovestracen un aspa que està determinada x les ales d'Eros, el centre d'aquesta es troba entre els llavis d les dues figures. El moment del petó està encerclat pels braços dels amants, cosa que el torna el focus d'atenció (punt focal). 

Deixant d banda el fredor neoclàssic, Canova aconsegueix una obra tendra, gracies a la elecció del moment i el tractament dels materials, donant-li al marbre una textura suau, polint-lo. Gràcies a aquest acabat va aconseguir donar una sensació de Realisme anatòmic. L'obra no està policromada ja que es creia, erròniament, que a Grècia es valorava la puresa del marbre.TEM: L'escultura reflecteix el final d la història mitològica "L'ase d'or", on Eros s'enamora de Psique i x seduir-la li construeix un palau on es trobaven totes les nits sense que ella sapigués qui era el seu amant  ni li pogués veure el rostre. Un dia Psique aconsegueix veure-li la cara i Eros fuig al quedar descoberta la seva identitat, ella per recuperar-lo recorreix a un Oracle de Venus que li imposa tres condicions, l'última no va ser complida i Venus castiga Psique a un son profund dels que no despertaria fins que Eros la beses. La intensitat del moment escollit fa que el gest anecdòtic del petó es converteixi en la imatge de l'amor.MOD I INF: L'obra te com a referent el món clàssic, i consta d'una reacció estètica contra els excessos del decorativisme del Rococó. Amb aquesta esculturaCanova influeix sobre els moviments neoclassicistes; i la sensibilitat que mostra va sobrepassar els preceptes neoclàssics i va anticipar un dels conceptes de l'escultura moderna. A Espanya, el seu ideari va ser seguit x Damia Campeny i Antoní Solà.

Entradas relacionadas: