Epoca en la que va viure Ramón llull

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,37 KB

 

L’Exemplum O exemple

L’exemple s’usava per argumentar D’una manera didàctica una determinada posició. L’exemple Funciona com un conte que apareix incrustat dintre del cinemàs del Discurs principal. Per exemple Ramón Llull utilitza en el llibre de Les bèsties 3 tipus d’exemples:

  1. Exemples on s’exposen les bases Filósòfiques ideològiques en que s’ha de basar el govern de la Comunitat. Tenen l’objectiu de mantenir l’ordre establert perquè L’estructura social és un efecte de l’ordre diví.

  2. Exemples Que serveixen per reflexionar sobre els costums i les estratègies Descuades que s’han d’utilitzar en les relacions socials.

  3. Exemples que Descriuen els vicis o pecats que atempten contra els manaments de Déu.

Característiques lingüístiques

La prosa de Ramón Llull és rica sense Gaires provençalismes i té un lèxic culte però també ple D’elements populars i de neologismes.

La sintaxi és lògica i sensible i Sorprèn per la fluïdesa en l’ús de les conjuncions compostes Subordinades. Fa ús el substantiu i dels pronoms relatius. Al costat De calcs fidels de la construcció llatina tenim mostres de sintaxis Pròpia de la llengua col·loquial.

Recursos literaris

Intents de mecanitzar la literatura a Nivell literal, al·legòric, moral i anagògic per proporcionar al Lector una visió literària de les veritats científiques que ha Exposat a l’enciclopèdia. Els procediments són dos; la ciència Pot esdevenir proverbi o recontament és a dir frase breu i Sentenciosa o seqüència narrativa.

Ús literari de l’autobiografia Exemplar de Ramón, parla d’ell mateix de manera insistent i Repetitiva, es presenta com autor pecador i anònim.

Comença a datar i firmar amb precisió Totes les seves obres. Llull idealitza la història de Ramón en el Sentit que la redueix sempre als punts essencials i emblemàtics. El Poeta neix per servir Déu però se’n va pels camins del pecat. Gata tota la vida i ningú li agraeix. Llull constitueix la seva Pròpia llegenda, la seva perseverància esdevé exemplar i aquesta Exemplaritat és el que dóna sentit a la continuïtat de la seva Tasca.

Llull creia en la possibilitat de Transmutar la ciència en literatura, els seus fonaments en l’ús Que dona semblances figurades de les doctrines que es volen Comunicar, es a dir, exemples aclaridors.

Els exemples es poden presentar sota Forma de metàfores o de proverbis reunits en col·leccions Temàtiques, també poden anar de forma lírica. L’evocació de la Realitat concreta dintre de les obres lul·lianes, té sempre una Dimensió exemplar que la remet a un ordre d’abstraccions Significatives.

Digressió

Els autors del s. XII-XIII no estaven Interessats en donar una unitat a la novel·la, ni en la simplicitat Del text. Per això no se centraven en una sola història. Aleshores La recerca del objecte buscat condueix al final de l’aventura, però No esgotava el destí de l’heroi. El final de la recerca solament Representava el final d’una etapa.

Per això l’autor busca la Multiplicació dels elements del relat.

Llavors el objecte buscat del Protagonista el trobarà en històries posteriors i es llavors quan Es restablirà l’ordre. La finalitat amorosa no l’aconseguirà .

Té la finalitat d’explicar una Anècdota, descriure un paisatge, un objecte, una situació o la vida D’un familiar abans de reprendre la història central.

Amplificatio

És un recurs que permet elevar els Actes i trets d’un caràcter per damunt de les seves dimensions Reals. És una exageració que en realitat és una lloança.


Entradas relacionadas: