Epíleg del poema Canigó

Enviado por Chuletator online y clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,36 KB

 

OBRES:Canigó (Jacint Verdaguer): Poema èpic basat en Gentil, nebot del comte Gifré. Gentil s’enamora d’una dona d’aigua “ninfa”, s’enva amb la ninfa però ell en aquells moments estava en guerra, per això ell es condemnat i castigat pel seu oncle.

Poema preciós on en l’epíleg, explica la Catalunya en runes procedents del S. XIX, que és la part que va refer per tornar-se a presentar als Jocs Florals i guanyar.


Els dos campanars (Jacint Verdaguer): El poema comença amb un narrador que pregunta el que passa a les abadies de Sant Martí del Canigó i de Sant Miquel de Cuixà, els seus monestirs. Diàleg dels dos campanars. Parlen dels dos monjos enterrats sota d’ells. Ningú recorda els campanars.


A la vora de la mar (Jacint Verdaguer): Poema metalingüístic, poesia que parla de poesia. Busca un lloc elevat per meditar, sent molt petit davant la grandesa. Poemes efímers amb comparació. Si la poesia mor si ell mor.


L’Atlàntida (Jacint Verdaguer): Explica com el jove Cristòbal Colon somia amb la descoberta del nou món. Prèviament al somni, compara Catalunya que ve d’una etapa decadent, amb el continent perdut de l’Atlàntida. És un poema èpic i d’estil ROMàntic, amb figures rellevants com runes, llocs perduts, indrets llunyans


Vaca cega (Joan Maragall): Poema esteticista, bellesa per la bellesa, contemplació de la natura. Tema no trascendental.


Oda a Espanya (Joan Maragall): Maragall demana a Espanya que entengui a Catalunya.


Tot l’enyor de demà (Joan-Salvat Papasseit): Mostra una mica de por per la mort del seu estat físic i anímic. Explica el seu barri, presenta la seva malaltia a partir d’elements avantguardistes i sentits. Acaba el poema amb l’enyor, enyora demà només perque les persones joves poden enyorar el que no viuràn, enyora el que no podrà sentir, la seva gent...


Bèlgica (Josep Carner): Poema que acompanya a Carner al llarg de la seva vida, es veu totalment plasmat la nova societat noucentista.

El títol ja ens mostra on a Carner el van acollir. Interès per les ciutats modernes. Introdueix algun element de la guerra, de la fam, dels soldats, del seu passat, parla de que l’infant i l’obrer no facin mai tristesa. Altre element important és l’urbanisme, amb jardins, a diferència dels modernistes, la natura és domesticada pels noucentistes.

Voreres guarnides amb arbres domesticats. Cases amb els seus jardins. No rebutgen la imatge dels edificis antics. Exposa una situació idíl·lica.


El tema principal del poema és el desig de Carner de que Catalunya fós com Bèlgica i poder viure-hi tot el que passa a Bèlgica.

Per una altra banda, és una oda a Bèlgica.

1a. Fa referència i descriu el paisatge, els carrers i la gent.

2a. Catalunya està afectada per la guerra, cosa que canviaria per la tranquil·litat de Bèlgica, esmenta que la gent fós hospitalària i s’entendrís per la cultura i per les coses en general i que les coses fòssin autèntiques, de la terra.

3a. Segueix parlant del paisatge, però també comenta alguns sentiments que possiblement sentiria i que enmig de tothom, viuria sol, pero acompanyat.

4a. Per acabar li dóna importància al jardí, el qual està arreglat, amb un brollador d’aigua amb peixos i els nens s’hi atansarien.


Entradas relacionadas: