Enterrament d'ornans

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 7,4 KB

 

ENT A ORNANS: 1. Pintura feta x Gustave Courbet durant 1849-1850. Mesura 3'15 x 6'68m i la tècnica empleada x fer-la és oli sobre tela, pertany a l'estil realista i té un tema d'escena costumista. Està localitzada al Muséed'Orsay a París. 2. Al 1848 s'estableix el Realisme com a punt d'inflexió, cosa q suposa la fi del regnat de Lluís Felip d'Orleans i la instauració de la 2a República. En aquest context sorgeix una nova generació d'intel·lectuals i artistes com Balzac, Dickens o Sola, molts d'ells compresos políticament. 3. Courbert es trasllada el 1839 a París i es forma copiant obres del Louvre. Es manifesta contrari a l'academicisme i opta x reflectir la realitat. Desprès de la Revolució de 1848 propicia un canvi en els patis del Saló de París, se li permet presentar 3 obres que impacten x ser molt curtes. Exposa obres a la Exposició Universal de París. A arrel d'això va inaugurar una exposició individual anomenada Pavelló del Realisme. Que comparteix el nom també amb Daumier i Millet. La seva vida artística va acompanyada d'altre de política que el va portar a ser director de Belles Arts de La Commune del 1871, motiu x que va haver d'exiliar-se a Suïssa. 

4. Disposa d'un retrat col·lectiu de diferents personatges de distintes classes socials en el moment de l'enterrament. Al voltant estan totes les figures, sense cap jerarquia, distribuïdes horitzontalment a manera de fris. El santcrist és l'únic element que s'aixeca x sobre dels demès, trenca amb la uniformitat del paisatge. En la franja superior domina la línia horitzontal dels penya-segats que contrasta amb la verticalitat del santcrist i amb les persones, però que a la vegada serveix x aconseguir q l'espectador fixi l'atenció en l'acció principal. La llum de l'alba crea contrastos de clarobscur q donen corporeïtat a les figures. El cromatisme és reduït i destaca el vermell, el blanc i el negre. 5. Representa l'enterrament d'un pagès de la seva localitat natal, que alhora era un tema que no motivava als artistes tradicionals. Coubert va necessitar unes 50 persones del seu poble x ser models, entre les quals estan les seves germanes (dones ploroses de la dreta). L'obra va suscitar grans crítiques x la falta de bellesa i vulgaritat. 6. Va aprendre molt copiant les obres naturalistes del s.XVII, sobretot de Velázquez. Va trobar la base x la ruptura dels estereotips d decòrum
. Els seus quadres no només van influir a altres pintors realistes sinó q també ho va ser x l'impressionisme i el Cubisme.

Entradas relacionadas: