Que entenem pels feliços anys vint

Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,52 KB

 
  • LA REVOLUCIÓ AMERICANA Es va dividir en colònies  

Sistema de govern → república federal

Constitució basada en la llibertat i en la igualada  ‍‍‍‍

  • Poder legislatiu → congrés (senat: 2 membres per estat i cambra de representants: en funció de la quantitat d’habitants)

  • Poder executiu → president (s’escull cada 4 anys)

  • Poder judicial → tribunal suprem

Inicis. La revolució francesa va posar fi a les bases jurídiques i polítiques de l’Antic règim. Al 1789 va començar la monarquia absoluta per Lluís XVI.


Causes de la revolució

  • Crisi de subsistència, Despeses de la cort (opulència) → Vivien amb molts luxes, Despeses en conflictes bèl·lics →Descontentaments de la burgesia (No podia participar en política), Difusió les idees il·lustrades → Reforma fiscal → Posada de impostos als privilegiats i al negar-se convocatòria dels estats generals.

Convocatòria dels estats generals

El rei convoca els estats generals el 5 de maig de 1789 → Votació per estaments (noblesa, clergat i tercer estat) → Tan sols tenien 1 vot

Revolta institucional → El tercer estat demana un vot per cap però se'ls denega i és proclamen assemblea nacional. Aquests mateixos és proclamen assemblea nacional constituent a la sala “Jeu de Paume” per elaborar una constitució (1791), tindrà el suport del poble.

Revolta urbana/popular per recolzar el tercer estat(Assemblea nacional), el tercer estat, assalten la Bastilla el 14 de juliol del 1789.

S’autoproclama l’assemblea legislativa (1791-1792) → Guerra Austroprussiana. Hi ha una exaltació patriòtica dels francesos, es recolzada pels sectors populars. Masses populars parisenques (sans - culottes) → assalt a les tulleries → radicalització de la revolució


Entradas relacionadas: