Eliminar opositors del franquisme

Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,77 KB

 
L’ocupació de Catalunya (juliol 1938 - febrer 1939) (Batalla de l’Ebre):

L’única esperança que té l’exercit de la república és a la batalla de l’Ebre:
Els repúblicans ataquen, atravessen el riu Ebre i se fan amb algunes poblacions abans ocupades per Nacionals, conquereixen Mora d’Ebre, Ascó, etc. Franco davant de la situació envia reforços, aviació alemana, italiana, els requetés, …, amb tots aquests reforços aconsegueix aturar als repúblicans, una vegada atura l’exèrcit republicà, contrataca i els republicans han de retrocedir. Franco torna a ocupar el territori del sud de Tarragona i travessa el riu Ebre, el Novembre del 38, la batalla de l’Ebre es dona per acabada , una vegada els nacionals han vençut, comencen a ocupar tota Catalunya fàcilment. Tots els polítics republicans van fer un èxode cap a França.

La fi de la guerra (febrer-Abril 1939):

Una vegada Catalunya està ocupada, únicament queda conquerir Madrid i València per la derrota total. Un general republicà que estava defensant Madrid fa un cop d’estat a la pròpia república, per mirar de negociar amb Franco, per apel·lar a la generositat de Franco. Franco declina, les tropes franquistes ocupen Madrid i el dia 1 d’Abril Franco redacta i signa l’últim comunicat de guerra.

Conseqüencies:

- Mort i destrucció
- Població desplaçada(refugiats i exiliats)
- Degut a l’escassetat d’aliments apareix l’extraperlo (mercat negre), la gent està desnutrida, surgeixen malalties que acaben amb la vida de moltes persones.
- Les empreses es queden sense mà d’obra degut a que els homes anaven al front.
- La majoria de les indústries estaven dedicades a l’aprovisionament d’armes.
- Les comunicacions queden destruides.
- Es van bombardejar diferents zones d’Espanya, la ciutat de Barcelona va ser bombardejada 384 vegades. Es van construir més de 1000 refugis antiaeris.
- Població desmoralitzada
- La gent té por de que per les seves ideologies polítiques siguin executats
- Molta burgesia, l’esglèsia,
- No hi havia serveis.

Franquisme:

Franco ha guanyat la guerra i a partir d’ara es farà el que ell cregui convenient, que és un esta dictatorial, ell és el líder absolut, és el cap de tot, Espanya és de la seva propietat.

Trets més significatius del franquisme:
- Totalitarisme: Franco adopta el mòdel de Hitler i Mussolini i crea una dictadura, això suposa eliminar la constitució del 31, eliminar els drets individuals i col·lectius, prohibir partits, prohibir sindicats, només admetrà un únic partit, i un únic sindicat.
- Caudillo: Com que és el caudillo, concentra tots els poders a les seves mans, serà el cap de l’estat i durant molt de temps del govern i el caudillo líder del partit únic.
- Espanya és una única nació i té una concepció centralista.
- El franquisme aboleix les autonomies, els estatuts, espanyolitza tot el que abans eren autonomies, unifica la cultura com a Andalusa
- Se crea un aparell institucional, legislatiu, que s’encarregarà d’eliminar als opositors.
- Controlar els mitjans de comunicació, censurarà tot el censut.

La falange
FET tradicionalista:

JONS

- El partit únic era el que dictava l’ideologia del règim.
- Controlava els mitjans de comunicació
- Dintre de la falange hi havien molts càrrecs de l’administració pública.
- La falange controlava la societat, les masses, les organitza. El frente de juventudes és una secció dintre de la falange que es dedica a adoctrinar als joves, només per nois. La sección femenina era on formaven a les dones, sempre en el sentit cristíà. La falange tenia un sindicat universitari anomenat SEU (sindicato español universitario), apart, tenia un sindicat vertical on l’empresari i l’obrer anomenat CNS, l’obrer no podia tenir cap tipus de reivindicació.
- L’esglèsia catòlica va ser un dels pilars fonamentals, el franquisme i l’esglèsia es defensaràn a mort.
- L’esglèsia controlava pràcticament tot el sistema educatiu, d’aquest s’encarregaven ordres religioses.

Els suports socials:
- La burgesia
- Grans empresaris
- Grans terratinents
- La majoria de la classe mitjana
- Classes populars: controlades policialment, aterroritzades, patint misèria, únicament pensaven en sobreviure.

Els franquistes catalans:
- Els mateixos
A Franco no li agradaven els catalans per lo que no va assignar molts càrrecs a catalans, i aquests no eren importants.

Les famílies del règim o movimiento nacional:
Aquest moviment nacional està constituit per els carlins, monàrquics, ultracatòlics i militars. La família més destacada serà la falange. A l’any 45 Franco prohibeix la salutació a la romana pel fet de que els altres grans líders feixistes han caigut i Europa és demòcratica. Franco poc a poc anirà deixant de banda la falange i anirà posant a altre tipus de gent. Franco crea la democràcia orgànica.

Entradas relacionadas: