Les eleccions del 1933: el govern de dretes

Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,75 KB

 
Finalment, el govern d’Azaña decideix aprovar l’estatut però amb unes modificacions. Un any més tard, i la Raó per la qual Azaña no estava d’acord amb les dretes, al 1932 hi ha un cop d’estat anomenat “Sanjurjo”. Per tant, l’estatut és aprovat però no com l’original. Aquest nou estatut contempla les institucions, diu que el català i el castellà seran llengües oficials i la majoria de competències seran comparties amb el govern central, totes menys les del dret civil català, les judicials.
Com Catalunya ja te institucions i competències, s’inicia l’etapa de la Generalitat Republicana. Al 1932 es convoquen eleccions per decidir un govern no provisional. Els dos partits forts eren ERC i la lliga regionalista. Esquerra Republicana guanya les eleccions per majoria, Lluís Companys serà el president del parlament i Francesc Masia de la generalitat. Al 1933 Masia mor i Companys el substitueix com a president de la generalitat.
- Qüestions econòmiques: es creen serveis d’estadística i caixes de dipòsits. Dins de la agricultura es creen cooperatives i centres d’experimentació agrària. Els rabassaires formes la Unió de Rabassaires i, gracies a la seva connexió amb ERC, el govern aprova reduir el contracte de pagament dels rabassaires a la meitat. La política social consistirà en augmentar els serveis
de sanitat, d’assistència social i de campanyes de prevenció. De part de l’ensenyament, es creen molts centres educatius (com l’institut-escola), centres ço-educatius (mixtes) i la laïcitat. En les qüestions culturals es va instaurar el bilingüisme en les escoles, es va potencia el català i es va instaurar, en les qüestions territorials, la divisió comarcal de Catalunya en 38 comarques.

ELS PROBLEMES DE LA Coalició REPUBLICANA-SOCIALISTA:

- L’economia Espanyola era molt dolenta, amb molt atur agrícola, amb una mala distribució de les terres i ni ho havien exportacions. Les empreses van malament per culpa de la mala producció. S’augmenta la despesa pública per estabilitzar la economia, però l’atur segueix pujant i, com l’empresari no està a gust amb el govern, es debilitat la inversió privada, de capital; i, com a conseqüència, es crea tensió social dels treballadors. Els sindicats i els partits d’esquerra es disposen a actuar, per exemple, la CNT pensa que és un bon moment per fer la revolució i es generen vagues, insurreccions, revoltes o ocupacions de terres (vaga de minaires a Catalunya o la revolta de jornalers de Casas Viejas a Andalusia). El govern adreça contra ells les forces d’ordre públic, cosa que genera una desconfiança al aquest.
La dreta aprofita aquest desgast per fer propaganda i dividir més la societat, el partit radical de Le Roux comença a atreure a empresaris, terratinents i a la burgesia adinerada i guanya suport.
La CEDA augmenta els seu nombre d’afiliats i la Falange adquireix molt de suport. La UME (union militar española) també tindrà bastant suport.
Al 1933, la crisi del govern d’Azaña és molt notable i aquest decideix dimitir, i Alcalà Zamora decideix convocar eleccions.

EL BIENNI CONSERVADOR/ NEGRE/ DE DRETES (1933-1935):

- Es convoquen eleccions, no molt multitudinàries, les primeres en les que les dones poden votar, les dretes es van presentar molt unides, tot el contrari que les esquerres. El partit radical de Le Roux guanya les eleccions i en segona posició la CEDA. Alcalà Zamora dona el poder a Le Roux, ja que intenta no donar poder a les dretes més conservadores, i aquest paralitza totes les reformes del bienni anterior, com la de la reforma agrària (retorna les expropiacions i fa que els contra actes siguin lliures), crea reformes catòliques (acorden pressuposts pel clergat), i declara d’amnistia als participats del cop d’estat de San Jurjo. També redueix el pressupost per l’educació, es paralitza l’estatut basc.
Les esquerres es revolucionen per aquests canvis tant conservadors i convoquen 2 vagues:
 El conflicte rabassaire a Catalunya
 El conflicte dels minaires d’Astúries (Octubre 1934)
 Proclamació de la República Catalana. Companys a la presó

LA CRISI DEL BIENNI NEGRE:

La CEDA imposa al govern de Le Roux unes condicions, ja que vol tenir més influencia al govern. Gil Robles, líder de la CEDA, entra com a Ministre de la Guerra i Francisco Franco entra com a Cap de l’estat major (cap de l’exercit). Apart, volen modificar la constitució del 1931 i treure tots els articles relacionats amb les autonomies, abolir el divorci, negar l’expropiació de terres... Aquestes condicions són acceptades i l’autonomia catalana és suspens, el cancel·la la llei dels contractes de conreu.
Aquest govern fracassa a causa d’un cas de corrupció anomenat l’Estraperlo, que consistia en posar als casinos ruletes trucades i així obtenir diners, alhora que hi havien casos de malversació de fons. Aquest cas va portar al govern la pèrdua de credibilitat, cosa que va aprofitar la CEDA per demanar la presidència del govern. Alcalà Zamora dissol el parlament i convoca eleccions al febrer del 1936, les ultimes eleccions abans de la Guerra Civil.

Entradas relacionadas: