Edat Moderna literatura catalana els Reis Catòlics

Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,81 KB

 

TEMA 18 – LITERATURA CATALANA. SEGLES XVI, XVII I XVIII


LLENGUA I SOCIETAAT A L’INICI DE L’Edat Moderna


ES VA CARACTERITZAR PER:

1.PÈRDUA DE PERSONALITAT POLÍTICA

2.L’ESTANCAMENT ECONÒMIC

3.DISMINUCIÓ EN L’ÚS DEL CATALÀ COM A LLENGUA LITERÀRIA EN BENEFICI DEL CASTELLÀ

1.COMPROMÍS DE CASP(1412)


FOU UNA ReuníÓ DE NOU NOTABLES, REPRESENTANTS DELS ESTATS D'ARAGÓ, VALÈNCIA I Catalunya, QUE TENIEN L'OBJECTIU DE DECIDIR QUI SUCCEIRIA L'ÚLTIM REI DELCASAL DE Barcelona,MartÍ L'HUMÀ(MORT EL 1410). ELS TRES ESTATS S'HAVIENCOMPROMÈSPRÈVIAMENT A RESPECTAR, FOS QUINA FOS, LA DECISIÓ DELS NOU NOTABLES. FOU ESCOLLIT EL CASTELLÀFERRAN DE TRASTÀMARADITEL D'ANTEQUERA. FOU FRUIT D'UN INTERREGNE DE DOS ANYS MOLT VIOLENTS, AMB INVASIONS CASTELLANES, INFLUÈNCIES DELPAPA LUNAI UN CONJUNT DE CIRCUMSTÀNCIES QUE ACABAREN DETERMINANT L'ELECCIÓ DE FERRAN ABANS I TOT QUE TINGUÉS LLOC EL COMPROMÍS.

2.LES GERMANIES(1519-1522)


LES GERMANIES VAN SER UNA RESPOSTA VIOLENTA DE LES CLASSES SUBALTERNES URBANES CONTRA LA REFORMA DE L’ESTAT MODERN QUE S’HAVIA INICIAT DURANT EL REGNAT DE FERRAN EL CATÒLIC. ÉS UN MOVIMENT POPULAR CONTRA ELS SECTORS SOCIALS HEGEMÒNICS, IMPULSAT PER CLASSES MENESTRALS, ARTESANS, PROFESSIONALS I CAMPEROLS.

3.REIS CATÒLICS

ÉS EL TÍTOL QUE VAN REBREIsabel I DE CASTELLAIFERRAN II D'ARAGÓ, DELPAPAALEXANDRE VI, COM A COMPENSACIÓ PERQUÈ ABANS HAVIA ATORGAT EL TÍTOL DE REI CRISTIANÍSSIM AL REI DEFRANÇA.

EN CASAR-SE EN SECRET EN1469, VAN DONAR ORIGEN A LA UníÓ DE LES CORONES DECASTELLAIARAGÓEN1474

VAN COMENÇAR LA COLONITZACIÓ DE LES ILLESCANÀRIES. VAN MANTENIR ASSETJADA LA CIUTAT DEGranadaDES DE1491FINS A LA SEUA CAPITULACIÓ EL2 DE GenerDE1492. COM A CAMPAMENT VAN FUNDAR PROP LA CIUTAT DESANTA FE.

DURANT EL SEU REGNAT VA TENIR LLOC EL VIATGE DECRISTÒFOR COLOMCAP A LES ÍNDIES PER UNA NOVA RUTA CAP A L'OEST, QUE EL PORTARIA ADESCOBRIR EL CONTINENT AMERICÀEL12 D'OctubreDE1492.

4.GUERRA DE SUCCESIÓ

VA SER UNCONFLICTE BÈL·LICINTERNACIONAL QUE, A MÉS D'AFECTAR EL CONJUNT D'Europa, VA INCLOURE LAGUERRA DE LA REINA ANNAA L'AMÈRICA DEL NORD, COM TAMBÉ ACCIONS DEPIRATESICORSARISA LES COSTES DE L'AMÈRICA ESPANYOLA. EN AQUESTA CONFRONTACIÓ, A MÉS DE LA SUCCESSIÓ A LA CORONA HISPÀNICA, S'HI DIRIMIA TAMBÉ LA QÜESTIÓ DE L'EQUILIBRI DE PODER ENTRE LES DIFERENTS POTÈNCIES EUROPEES, I ÉS CONSIDERADA UN DELS PRIMERS CONFLICTES GLOBALS.

Entradas relacionadas: