Dsfadfdf

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Matemáticas

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,35 KB

antecedents literaris: El cavaller és un estament característic de la societat feudal i han estat objecte literari de tots els gèneres medievals. La novel·la cavalleresca té els seus orígens en unes narracions en vers anomenades: romans courtois.
Llibres de cavalleries: És un génere que es desenvolupà fonamentalment en la literatura castellana.
Els llibres de cavalleries narren les aventures i les proeses d'un cavaller errant dotat d'un valor i una força exagerats. L'acció es situa en`paratges llunyans i exòtics. Éssers extraordinaris i màgics. Es tracta de novel·les de caràcter inversemblant que reprodueixen un ambient de fantasia i de somni. Mitificaren la figura dels herois i els imitaren.
Les novel·les cavalleresques: gènera en el qual situem l'obra anònima Curial e Güelfa i Tirant lo Blanc, de Joanot Martorell.
No s'assemblen agens al llibre de cavalleries. El protagonisme es per un caballer fort i valent però ho és en una mseura humana. Sense la intervenció de elements meravellosos i paisatges coneguts i localitzables. S'inspiren en la vida dels cavallers de l'época.


Argument: comença amb les aventures del cavaller-ermità guillem de varoic, que rep la visita de tirant, i té que assisitir a les festes del rei a a anglaterra. A anglaterra tirant serà proclamat millor cavaller i més tard capità dels exèrcits cristians i derrotarà els turcs a Sicília i Rodes. Va a Constantinoble i allà es casa amb la filla del emperadir ( la princesa carmesina) i és anomenat César de l'Imperi però en la última batalla agafa una pulmonia i mor. I seguidament moriran carmesina i l'emperador.
La novela combina els episodis militars i les lluites cavalleresques amb una trama amorosa.
Tiran va evolucionant al llarg de la novel·la i és un cavaller fort, valent i inexpert amb les relacions amoroses.
Carmesina es menys complet, no evoluciona i es vol casar amb tirant. I trobem 2 personatges molt treballats;
plaerdemavida(donzella de carmesina i l'encarregada d'amagar les trobades secretes entre els amants
viuda reposada( enamorada de tiran intenta fracassar l'amor entre tirant i carmesina.
Joanot Martorell: Neix al regne de valència( gandia) 1413 0 1414. El seu pare era cambrer del rei Martí l'Humà i jurat de València. Joanot erael 2n de 7 germans. Isabel ( germana seva i muller de ausias march).Martorell pertanyia a la noblesa mitjana. La seva vida fou agitada i plena d'afers cavallerescos d'armes. Va mantenir un enforntament amb el seu cosí Joan de Montpalau. Martorell conexia bé els usos i costums de la cavalleria.
Va estar a les corts de; frança,portugal,nàpols i anglaterra. Coneixia la Crònica de Ramon muntaner , el llibre de l'ordre de cavalleria de ramon llull i lo somni de bernat metge. I ell es l'autor de tirant lo blanc.
Va morir solter i sense fills l'any 1468.
Però qui publica la obra fou Martí de galba ja que martorell morí abans de acabar-la. Es passà 6 anys escribint-la

Entradas relacionadas: