Drets del Detingut: Llibertat i Seguretat

Enviado por Chuletator online y clasificado en Derecho

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,37 KB

Article 17: Dret a la Llibertat i la Seguretat

1. Tota persona té dret a la llibertat i a la seguretat. Ningú no pot ser privat de la seva llibertat, sinó amb l'observança del que estableix aquest article i en els casos i en la forma previstos en la llei.

2. La detenció preventiva no pot durar més temps del que sigui estrictament necessari per a fer les indagacions per tal d'aclarir els fets i, en qualsevol cas, dins el termini màxim de setanta-dues hores, el detingut ha de ser posat en llibertat o a disposició de l'autoritat judicial.

3. Tota persona detinguda ha de ser informada immediatament, i de manera que li sigui comprensible, dels seus drets i de les raons de la detenció, i no pot ser obligada a declarar. Es garanteix l'assistència d'advocat al detingut en les diligències policials i judicials, en els termes que la llei estableixi.

4. La llei regularà un procediment d'habeas corpus per tal de posar immediatament a disposició judicial tota persona detinguda il·legalment. També es determinarà per llei el termini màxim de durada de la presó provisional.

Article 520 de la Llei d'Enjudiciament Criminal (LECrim)

1. La detenció i la presó provisional s'han de practicar en la forma que menys perjudiqui la persona, la reputació i el patrimoni del detingut o el pres. La detenció preventiva no pot durar més del temps estrictament necessari per a realitzar les investigacions tendents a aclarir els fets. Dins dels terminis que estableix aquesta Llei, i, com a màxim, en el termini de setanta-dues hores, s'ha de posar el detingut en llibertat o a disposició de l'autoritat judicial.

2. S'ha d'informar tota persona detinguda o presa, de manera que li sigui comprensible, i immediatament, dels fets que se li imputen i de les raons que n'han motivat la privació de llibertat, així com dels drets que té, i especialment dels següents:

  • Dret a guardar silenci no declarant si no vol fer-ho, a no contestar alguna o algunes de les preguntes que li formulin o a manifestar que només declararà davant del jutge.
  • Dret a no declarar contra si mateix i a no confessar-se culpable.
  • Dret a designar un advocat i a sol·licitar-ne la presència perquè assisteixi a les diligències policials i judicials de declaració i intervingui en tot reconeixement d'identitat de què sigui objecte. Si el detingut o el pres no designa un advocat, se li n'ha de designar un d'ofici.
  • Dret que s'assabenti el familiar o la persona que vulgui del fet de la detenció i del lloc de custòdia en què es trobi en cada moment. Els estrangers tenen dret que les circumstàncies anteriors es comuniquin a l'oficina consular del seu país.
  • Dret a ser assistit gratuïtament per un intèrpret, quan es tracti d'un estranger que no comprengui o no parli el castellà.
  • Dret que el reconegui el metge forense o el seu substitut legal i, si no n'hi ha, el de la institució en què es trobi, o qualsevol altre que depengui de l'Estat o d'altres administracions públiques.

3. Si es tracta d'un menor d'edat o d'una persona amb la capacitat modificada judicialment, l'autoritat sota la custòdia de la qual es trobi el detingut o el pres ha de notificar les circumstàncies de l'apartat 2 a qui n'exerceixi la pàtria potestat, la tutela o la guarda de fet i, si no es troben, se n'ha de donar compte immediatament al Ministeri Fiscal. Si el detingut menor o incapacitat és estranger, el fet de la detenció s'ha de notificar d'ofici al cònsol del seu país.

4. L'autoritat judicial i els funcionaris sota la custòdia dels quals es trobi el detingut o el pres s'han d'abstenir de fer-li recomanacions sobre l'elecció de l'advocat i han de comunicar al col·legi d'advocats, de manera que permeti tenir-ne constància, el nom de l'advocat que hagi triat perquè l'assisteixi o la petició que se li'n designi un d'ofici.

5. No obstant això, el detingut pot renunciar a l'assistència de lletrat preceptiva si la detenció és per fets contra la seguretat del trànsit.

6. L'assistència de l'advocat consisteix a:

  • Sol·licitar, si escau, que s'informi el detingut o el pres dels drets que estableix el número 2 d'aquest article i que es faci el reconeixement mèdic que assenyala el paràgraf f.
  • Sol·licitar a l'autoritat judicial o al funcionari que hagi practicat la diligència en què l'advocat hagi intervingut, així que acabi aquesta, la declaració o l'ampliació dels aspectes que consideri convenients, així com la consignació en l'acta de qualsevol incidència que hagi tingut lloc mentre es practicava.
  • Entrevistar-se reservadament amb el detingut un cop acabada la pràctica de la diligència en què hagi intervingut.

Article 520 bis

1.Tota persona detinguda com a presumpta partícip d’algun dels delictes a què es refereix l’article 384 bis ha de ser posada a disposició del jutge competent dins de les setanta-dues hores següents a la detenció. No obstant això, es pot prolongar la detenció el temps necessari per als fins investigadors, fins a un límit màxim de quaranta-vuit hores més, sempre que, sol·licitada aquesta pròrroga mitjançant una comunicació motivada dins de les primeres quaranta-vuit hores des de la detenció, el jutge l’autoritzi en les vint-i-quatre hores següents. Tant l’autorització com la denegació de la pròrroga s’han d’adoptar en una resolució motivada.

2.Així que es detingui una persona pels motius que esmenta el número anterior, es pot sol·licitar del jutge que en disposi la incomunicació, el qual s’haurà de pronunciar sobre aquesta, en una resolució motivada, en el termini de vint-i-quatre hores. Així que se sol·liciti la incomunicació, el detingut ha de quedar en tot cas incomunicat, sens perjudici del seu dret de defensa i del que estableixen els articles 520 i 527, fins que el jutge hagi dictat la resolució pertinent.

3.Durant la detenció, el jutge pot requerir en tot moment informació i conèixer, personalment o mitjançant delegació en el jutge d’instrucció del partit o demarcació on es trobi el detingut, la situació d’aquest. 

Entradas relacionadas: