Dret a un nivell de vida adient

Enviado por Chuletator online y clasificado en Filosofía y ética

Escrito el en catalán con un tamaño de 7,8 KB

 

F.P.  L'estat De naturalesa


oPer entendre correctament el poder polític i deduir-lo D’allò que va ser el seu origen és necessari considerar com eren els éssers humans en estat de naturalesa
.

·Com Eren els éssers humans en estat de naturalesa?

oAquest era un estat de:

1.Llibertat: Cada un ordena les seves accions i disposa de possessions i persones com jutja Oportú, dins dels límits de La llei de la naturalesa.

2.Independència: No ha de demanar permís ni dependre de la voluntat de cap altra persona

3.Igualtat: Res hi ha més evident que el fet que criatures de la mateixa espècie i rang, nascudes Totes elles per gaudir dels mateixos Avantatges naturals i per fer ús De les mateixes facultats, hagin de ser també iguals entre si, sense subordinació o subjecció de les unes a les Altres. Per tant, tot Poder i jurisdicció és recíproc, i ningú en gaudeix en més mesura Que la resta.


·En Què consisteix aquesta llei de la naturalesa?

oL’estat de naturalesa compta amb Una llei de naturalesa que el Governa i que repercuteix en tothom.

oLa Raó, que és aquesta llei, Ensenya que essent tots els éssers Humans iguals i independents, cap d’ells ha de causar dany a un altre en Aspectes de vida, salut, llibertat o possessions.

·Quins Són, per tant, els drets naturals de l’individu?

oSón dos:

A)La llibertat

B)La propietat. Dins d’aquesta, s’hi inclou:

1)La propietat de la persona mateixa. El dret a L’existència i a la salut

2)La propietat privada. Que Permet als éssers humans disposar dels béns necessaris per poder subsistir. És El resultat d’afegir l’esforç personal al producte natural.
Per tant, té el seu Origen en el treball.

oEls drets naturals no són il·limitats, respecte A:

a)La propietat privada: ningú la Pot acaparar de manera que no quedi res per als altres o es perdi abans de Poder ser utilitzat.

b)La llibertat: el límit és la llei de la Naturalesa, com ja hem assenyalat abans: ningú ha de danyar els altres en els Seus drets naturals.


·Què Passa quan algú viola la llei de la naturalesa? El dret de jurisdicció recíproc

oObjectiu: Vetllar per la Pau i la Preservació de tota la humanitat: que tots els éssers humans s’abstinguin d’envair els drets dels altres i de Causar-se dany mútuament.

oDret de jurisdicció Recíproc: Tot ésser humà té el dret de castigar un altre Pel mal que ha fet  i de ser executor de la llei de la naturalesa.

oJustificació: Tots poden fer el mateix perquè l’estat natural és un estat de perfecta igualtat on no hi ha superioritat ni Jurisdicció de l’un sobre l’altre.

oAplicació i límits d’aquest Dret: En aquest estat un ésser Humà pot tenir poder sobre un altre, però no es tracta d’un poder absolut o arbitrari sinó Que l’haurà de castigar:

Øsegons els dictats de la serena raó i de la consciència,

Øamb l’assignació de penes que siguin proporcionals a la Transgressió i

Øque serveixin perquè el criminal repari el dany que ha fet I s’abstingui de recaure en L’ofensa.

·Davant Aquesta violació existeixen dos tipus de drets: el de càstig i el de reparació

A)El dret de castigar el crim a Fi de contenir-lo i d’evitar que es torni a cometre. Aquest dret el té tothom

b)El dret de buscar reparació, és a dir, De compensar la part que ha estat perjudicada. Aquest dret només pertany a qui ha estat agreujat.

Entradas relacionadas: