Drames rurals

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,9 KB

 

La vella:Una vella pateix una paràlisis  i queda hemiplègica, un pagès la troba i la du a casa seva, allà es quasi abandonada, lamentant-se de que no s'hagués mort.La vella és una nosa per a la família, concebuda com una unitat de producció econòmica; la seva existència està sotmesa a la solitud estulta i a la inutilitat. Queda clar que la vellesa és entesa com un problema del cos social.Un dia es cala foc a la casa, la vella  ho nota y per culpa de la seva impossibilitat de demanar ajuda mor cremada. És remarcable que aquesta mort es produeixi amb el foc: sembla intuir-se una certa dimensió simbòlica de purificació.

Parricidi:La Lena està sola a casa, el seu marit se n'ha anat a la taverna i el seu fill dorm, rep la visita del seu amant, que a causa d’un  atac de gelosia, l’assassina. En Filet el seu marit arriba a casa begut i no se n’adona de que la Lena és morta i només arribar a casa es fica el llit juntament amb el cadàver de sa esposa i dorm. L’endemà, el Titet es desperta i pensant que la seva mare  i el seu pare dormen, surt a la porta de casa. Serà llavors quan les veïnes  pugen  a veure perquè la Lena no baixa, i es troben amb l’assassinat. Acusen a en Filet ja que es el més proper a l’acte, a més el petit  Titet sense voler va esborrant pistes de l’ innocència del seu pare. Aquest es atrapat i empresonat per la justícia, a més no pot dir res encontra ja que aquella nit va arribar begut i no se’n recorda de res.

Enveja:Els Forros, és un matrimoni estèril, que fa deu anys anhelen  tenir un fill i no ho aconsegueixen. Finalment després de nombroses adversitats, acaben aconseguint l’objectiu.

L'empelt:En Pau, el sereno, avisa al Noi Ordis que li roben, aquest no li fa cas. A l’endemà, es troba amb el seu germanastre, amb el que no es dirigia la paraula, i li demanà llenya, aquest no s’hi nega i li donà. Aquell mateix vespre revisa totes les portes i finestres pel que li havia dit el sereno i troba una finestra “arreglada” perquè s'obrís. Decideix fer guàrdia i descobreix que el lladre és el seu germà, el Noi li diu que se n’anés i  li perdona la vida.

En Met de les Conques:El Met de les Conques,  ens mostra una família de personatges  marginats  per una maternitat il·legítima. El Jaumet és rebutjat per tot el poble per ser bord i fill del pecat.La vida d’en Met era solitària i monòtona , fins que un dia arribà al poble un predicador estranger que fa canviar la rutina d'en Met. La seva mare, considerada bruixa, no rep cap mena  d’auxili i mort d’una intoxicació produïda per uns bolets verinosos. Al quedar tot sol, el Met, només troba consol en la religió que descobreix de la mà d’un predicador i decideix anar-se’n del poble per a fer penitència. Malauradament, caurà en una cova d’on no podrà sortir-ne mai més i mor.

Daltabaix:És una família formada per dos germans molt toscs i el pare, molt gandul. Un dia el Verí, el fill gran es casa amb la Doloreta, una forastera. Amb els anys, la noia acaba consumint-se dins aquella casa, ja que la maltracten. Un dia el Verí estava provant la mula nova i el vell i el fill de la Doloreta el miraven. El Verí, enfurismat , perquè la mula no li feia cas, pren foc davant d’ ella, la mula parteix a córrer, envestint a en Verí i el vell i trepitjant el nen, tots tres moren i el Quim treu de casa a la Doloreta, que es veu obligada a captar i viure de la caritat.

El Pastor: En Ton és un pagés que cuida la seva terra, i un dia la troba tota destrossada. Aquest acte l'ha realitzat en Nasi, un pastor sense cap tipus d'escrupols. En Ton, molt enfadat, decideix posar-hi figues amb hams, i en Nasi, quan hi torna amb les ovelles, aquestes queden ferides pels hamsi els pastor decideix esperar el que li ha posat les figues. Al cap d'un dia en Ton va a veure si hi ha algú, però el que troba és en Nasi que el mata i el tira al riu.

Agonia: En una nit de tempesta, na Bel està moribunda, però encara té esma per confesar al seu marit la veritat que li havia ocultat, l'hereu és fill del metge. Aquest es veu obligat a perdonar-la a ella i a ell, malgrat l'enuig que li provoca.

Ombres:Dues cosines orfes es crien com a germanes i viuen juntes fins que es casen, que es separen. Es seguien veient, però hi va haver una temporada que la Maleneta estava més reclosa. Un dia es presentà a casa de la seva cosina demanant auxili, que no la fesen tornar, novaren treure res en clar, ni d'ella ni dels marit; però la van convencer perque tornàs a ca seva. Al cap de tres dies tornà un altre pic a casa de la Rita, però aquest pic boja. Ella no volia parlar i ell no deia res. Un dia el marit desaparegué amb el fill i ella havia anat empitjorant, i així quedà tot, sense sebreel perque de tot.

Nochebuena: Una colla d'amigues de la infantesa decideix passar el Dissabte de Nadal juntes. Es reuneixen elles i una colla més per celebrar-ho. Quan torna a casa seva, na Màxima troba el seu llit desfet, mira si hi ha el sarró dels doblers i de darrera la porta surt en Pere Anton, un malgastador i un perdut, que es llança damunt ella, l'assessina i s'endú els diners.

Entradas relacionadas: