Dorifor

Enviado por Paquito y clasificado en Otras materias

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,44 KB

 

1. DOCUMENTACIÓ GENERAL
Nom:
Dorífor (portador de la llança heroica: dory)
Autor: Policlet (escultor grec del s. V aC)
Cronologia: c. 450 aC. Original en bronze. Avui: nombroses còpies romana amb reforç afegit (ne-cessari per al marbre)
Localització: Museu de Nàpols (una de les còpies)
Es tracta d'una estàtua exempta dempeus en marbre (talla). Monocroma. D'1,87 m d'alçada.


ANÀLISI DE L'OBRA: Ens trobem abans una obra escultòrica de ple volum o exempta, realitzada en marbre, encara que l'obra original era en bronze. Representa un home jove, encara que no adolescent, nu en actitud d'avançar amb el braç esquerre flexionat doncs portava una llança que s'ha perdut.

té un cànon anatòmic: alçada del cos=set vegades el cap, (influència idees pitagòriques en Policlet), es una escultura en repos, hi ha un joc harmònic de parts del cos per a lequilibri (contrapposto), tors en tensió, elevació del maluc dret, cama esquerra flexionada, tors treballat, distribució plàstica dels cabells, per a resaltar la figura nua marca els músculs, té una expressió tranquila. És un art humanista, ja no buscaven representar figures religioses o politiques sino que buscaven la bellesa humana, a partir de l'harmonia i l'equilibri. Es tracta d'un art realista, ja que busca la mimesi, pero tambe es tracta d'un realisme idealitzant, ja que representaven als homes com a déus i als deus com a homes.

Interpretacio
Representa un home jove (atleta) portador d'una llança (sobre l'espatlla) en posició de marxa disposat a participar en una Jocs. El tema se centra en l'home, sense dotar-lo de cap atribut ni fantàstic ni desmesurat

Policlet va voler compondre el Dorífor aplicant-hi un cànon (me-sura), segons el tractat que aquest últim havia escrit (Cànon), on establia les proporcions ideals del cos humà . Funció: commemorativa dun triomf esportiu, probablement. Recordava els jocs sagrats dels déus. Es desconeix lencàrrec
Significat/ marc històric i cultural:  Els grecs representen els homes com a déus (perfecció) i els déus com a homes. Aquesta idealit-zació connectaria amb el món platònic.


 
Entradas relacionadas: