Discobol

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,4 KB

 

DISCÒBOL
MIRÓDocumentació general:
Nom: Discòbol
Arquitecte: Miró
Cronologia: 460 aC
Localització actual: Museo Nazionale Romano delle Terme (còpia Lancelotti)
Estil: Grec Clàssic
Materials utilitzats: bronze (còpia marbre)
Tècnica constructiva: fosa (còpia: talla)
Tema: Un atleta que està representat en el mateix moment de llençar els disc.

Aquesta escultura és de lèpoca clàssica, 447-432 aC.Època del final de les guerres púniques. Durant aquesta època va morir Alexandre el Gran. Lèpoca més important serà durant el govern de Pericles a Atenes.
Atenes era la ciutat més important i és on hi predominava el sistema democràtic. A finals daquesta etapa, tindran lloc les guerres del Poloponès entre Atenes i Esparta, a les quals hi van participar quasi totes les polis gregues aliades a un o altre bàndol. Acaben amb la hegemonia dAtenes. Es construeixen els edificis de lAcròpolis. Macedònia va sotmetre a les polis. Pel que fa lart, en aquesta època predominen dues tendències, naturalisme i idealització.

ANLISI FORMAL
Elements de suport i suportats:
Miró amb aquesta obra, no volia apropar-se a la realitat, sinó que volia donar la impressió del moviment que volia transmetre que no pas amb la posició real que adopten els llançadors de disc.
Miró en les seves escultures va fer un gran esforç per convertir-se en lartista del moviment.
Miró a les seves obres hi feia una composició feta a través de línies corbes i de triangles. El cap, els malucsi els peus de Discòbol formen una mitja circumferència que soposa a la que formen el braç on hi te el disc, laltre braç i el peu.
Hi ha una línea ziga-zaga que va del disc fins a lespatlla dreta, de lespatlla dreta al maluc, del maluc al genoll i del genoll al peu.
Estil:
A la segona meitat del segle V aC la ciutat dAtenes va aconseguir lhegemonia del món grec i va influir profundament el lart.
El Discòbol té lloc dins del classicisme inicial i per això encara mostra alguns trets del període arcaic. El somriure és semblant als dels Kouroi, els cabells són un cas de rínxols, el cap té característiques de la immobilitat de lestil anterior, etc.
Loriginal, perdut com moltes altres estàtues, era de bronze ja que Miró preferia treballar-hi en ell. El bronze permetia que la figura saguantés tota sola. A aquesta còpia de marbre, shi va haver dafegir un tronc per mantenir la figura dreta.
Interpretació:
El discòbol representa un home ben format físicament, fort, etc.
Miró va ser deixeble de dos escultors decisius, de Fídes i Policlet.
Els escriptors antics el reconeixien com un dels iniciadors del realisme., encara que deien que no expressava les emocions. La prova del realisme de lartista, va ser que la seva estàtua més famosa era un vaca situada a lAcròpolis que es podia confondre amb una real.
Funció:
El Discòbol, com la majoria dobres gregues, era destinat a ser exposat a un recinte públic, perquè la gent el pogués contemplar.

Entradas relacionadas: