La dictadura es va beneficiar de la bona conjuntura econòmica internacional dels “feliços anys vint”. En aquest context, el règim de Primo de Rivera va iniciar un programa de foment de l’economia en el terreny industrial i en el de les infraestructur

Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,49 KB

 

13. Dictadura de Primo de Ribera:


Tot això va ser a causa De l'expedient Picassó, on es veia involucrat el monarca i perquè no surti a la Llum li va fer be el Cop d'Estat. També a causa de la victoria del feixisme Itàlia al 1922.

13.1 Les causes del cop Militar

Una de les Causes va ser que era per posar fi al conflicte polític i al conflicte social Del país. Hem de tenir present la situació de inestabilitat i el bloqueig en Què es trobava el sistema polític parlamentari, el desprestigi a causa del frau Electoral, la por a una revolució social i el perill de la fragmentació D'Espanya. Per tant Primo de Rivera va fer un manifest per tal de acabar les Practiques caciquistes i de posar fi a la corrupció política, indisciplina Social i les amenaces de la unitat del país. Però el que de veritat volia era Que no es democratitzes que es el que pretenia García Prieto (reforma de la Constitució, llei electoral, sistema De torn, relacions de treball i limitació poders del rei) . Evitar el conflicte De Annual, el rei i l'exèrcit.

Directori militar1923/1925: Les mesures: Suspensió Constitució, dissolució corts (congrés i senat), cessament autoritats civil, Prohibició partits polítics sindicats, militarització de l'ordre públic, Repressió obrerisme i la substitució dels ajuntaments per juntes de Contribuents (estatut municipal i provincial).

Durant Aquesta primera etapa es produeix el conflicte del Marroc va centrar a Primo de Rivera, que va assomir L'ALT Comissionat Del Marroc de 1924.
En col·laboració amb França es va produir el desembarcament d'alhucemas 1925, que es Va saldar amb un èxit. Abd el-Krim es va rendir i al 1927 es va donar per Efectiu el territori.

Directori civil (1925-1930):


Èxit del feixisme Italià que va desembocar en la Uníó Patriótica. Partit únic amb el suport Social al règim, també els sectors conservadors, funcionaris de l'administració I cacics rurals // Es fa l'Assemblea Nacional Con sultiva al 1927. No escollits Per sufragi, i la designació ciutadana de les grans institucions públiques i Corporatives.

Política econòmica i social Felíços anys 20:


La dictadura es va Beneficiar de la bona conjuntura economica internacional dels felços anys vint. La idea rectora va ser la nacionalització d'importants sectors de l'economia i La intervenció estatal (Foment de les obres públiques). E govern va aprovar Un  decret de protecció de la industria Nacional. També es va concedir grans monopolis com el de telefonia a la Compañia telefónica nacional de Espanya i l'exclusivitat d'importació, Refinatge, distribució i venda de petroli a la companyia Campsa. En el terreny Agreari, es va promoure el regadiu per mitja de la creació de confederacions Hidrogràfiques. L'any 1929 es va organitzar una Exposició Int. A Barcelona que Va significar un gran desenvolupament urbanístic de Barcelona i la remodelació De la muntanya de Montjuïc i la seva rodalia, i la Exposició iberoamericana a Sevilla al 29. Es va crear l'organització corporativa nacional (patrons i Obrers) que regulava els conflictes laborals a traves de comites paritaris Formats per un nombre igual de patrons i d'obrers. La seva missió era la Reglamentació dels salaris i de les concicions de treball. El sistema va ser Ben vist per una part representada per la UGT (Largo Caballero)  pero per altre els anarcosindicalistes i Comunistes van ser perseguits i obligats a la clandestinitat.

Anticatalanitat a la dictadura:


Una parte de la burgesia Catalana de donar soporte inicial al Cop d'Estat. El mateix mes de Setembre del 23 es una denuncia por La represión del separatismo. La mancomunitat va passar a ser dirigida por L'anticatalanista Alfons sala, fins que l'any 25 fou dissolta eventualment. També es van clausurar un bon nombre D0institucions catalanistes i es van prohibir les manifestacions en llengua Catalana. L'us public de la bandera catalana va quedar prohibir amb la Celebració del 11 Setembre i dels jocs Florals.
Es va imposar la censura de premsa diària i a la publicació de Llibres. La persecució va arribar fins al FCB. Quan arran de la xiulada de públic En fer sonar l'hisne espanyol a l'inici d'un partit d'homenatge a L'orfeó Catala, es va tancar el camp 6 mesos.

Oposició a la dictadura:


Va estar integrada per Alguns dels líders dels partits dinàstics, republicants, catalanistes, Comunistes, anarquistes  i sectors de L'exercits i tots els intel-lectuals. Hi van haver conspiracions militars com La "sanjuanada" al 1926.
El tancament d'universitats va derivar en protestes d'estudiants i va ser L'origen d'un gran sindicat (federació universitaria espanyola (FUE) , de Caracter republicà. L'enfrontament dels intelectuals amb la dictadura va ser Protagonitzat per figures com Unamuno , Ortega i Gasset, Blasco Ibañez i Menéndez Pidal que l'any 1924 van signar Un manifest de protesta per la repressió que la dictadura exercia contra la Llengua i la cultura catalana. El conflicte polític mes persistent , però, es Va produir amb el republicanisme i el catanalisme. L'oposició dels republicans Va ser permanent i van organitzar l'anomenada Alianza Republicana que va Aconseguir unir les diverses faccions del republicanisme. A Catalunya les Mesures repressores contra el catalanisme van provocar un distanciament notable De la societat catalana, fins i tot d'aquells sectors que, com la lliga Regionalista, havien acollit la dictadura amb simpatia. El fet mes destacat va Ser l'intent d'invasió armada de Catalunya des de Prats de Molló protagonitzat Per Estat Català al 26 i dirigit per francesc macia. Les autoritats franceses Van avortar l'intent i van detenir i processar a macià que estava exiliat a França. Aquest proces va convertir.Se en un judici public contra la dictadura i Va donar gran popularitat al dirigent republicà. La CNT, el FAI i el PSOE es Van posar en contra de la dictadura i es pronuncien a favor de la república.

Entradas relacionadas: