Què destacaries de la narrativa dels anys 70 fins a l’actualitat? Reflexiona, sobretot, entorn de les novetats en la tècnica literària i del context sociocultural.

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,82 KB

 
TEMA 3
La producció literària de Mercé Rodoreda incideix sobre la psicologia dels
personatges. Estàs d’acord?
Sí, perquè la producció literària de Mercè Rodoreda està vinculada als
esdeveniments culturals i polítics que va viure (la Guerra Civil espanyola de la que va tindré que exiliar) i està inclosa en la novel·la d’anàlisi psicològica (narrativa basada en l’anàlisi dels sentiments dels protagonistes a través del records i intenta demostrar com és possible superar amb la memòria l’oblit causat pel temps). D’aquesta narrativa destaca la narració en primera persona de Proust que va implicar un nou tractament del temps i va trencar la lògica temporal, a més, culminarà amb la tècnica del monòleg interior (La plaça del diamant i Aloma). També se centra en l’anàlisi del món interior i la vida moral d’un personatge de la que es distingeixen dues orientacions: la tradicional i la renovadora. Va utilitzar el Realisme, psicologisme, simbolisme i lirisme en la seua obra literària i, els personatges eren dones que vivien en conflicte amb el món i experimenten dolor i infelicitat. Els temes de les novel·les eren les dificultats de les relacions, la visió negativa de l’home, la memòria i el record,... Totes aquestes característiques ens poden ajudar a entendre el valor psicològic de a seua obra.
TEMA 4
Què destacaries de la narrativa dels anys 70 fins a l’actualitat? Reflexiona
entorn les novetats en la tècnica literària i el context sociocultural.
La situació de la narrativa millora considerablement respecte als anys de la postguerra fins ara. En la dècada dels setanta apareixen autors (Carme Riera i Terenci Moix) que mostren les preocupacions i la visió del món d’una generació que ha nascut en la postguerra i defensen el feminisme, una societat que necessita canvis... Destaquen dues tendències:
Novel·la del canvi, que s’allunya de les tècniques narratives clàssiques, busca estructures noves i els temes no són els ‘oficials’ (contracultura).
Novel·la realista evolucionada, que contaven històries comprensibles amb llenguatge intel·ligible i estructura clara. Als anys vuitanta i noranta amb l’aparició d’un nou públic lector i la tendència a la normalització de l’idioma, s’abandonen les experimentacions i tornen les formes narratives clàssiques. Però, apareix també un corrent anomenat Realisme brut o conformisme urbà que critica la societat capitalista. Avui en dia hi ha una pluralitat de veus que s’expressen en una mateixa llengua i és difícil explicar el panorama literari de la narrativa.

Entradas relacionadas: