Desenvolupament economic i canvis socials

Enviado por Chuletator online y clasificado en Matemáticas

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,66 KB

 

1. El canvi d’orientació en l’economia


Primers 15 anys—> autarquia (s’importa poc i s’exporta poc)

La necessitat de recolzament exterior, l’estancament econòmic, la pressió d’organismes internacionals, l’augment de les protestes socials i la voluntat d’aprofitar la recuperació europea van ser els motius del canvi d’orientació política i econòmica.

Es produeix poc i l’Estat no deixa créixer l’economia i el mercat. Franco veu que ha de fer un canvi de xip: substitució de la Falange pels tecnòcrates de l’Opus Dei, bàsicament per dos motius. 

- Necessiten signar acords comercials: Espanya sola no té prou potencial per tirar endavant sola (i menys en la postguerra).

- Estan estancats econòmicament: pocs productes—> augment de preus

Els organismes internacionals fan pressió perquè Espanya s’obri per dos motius: per democratitzar-la una mica i liberalitzar l’economia, i perquè encara no està explotada del tot. 

Comencen a reactivar-se les protestes socials. Gent que ja ha nascut en dictadura comença a ser conscient que les coses no són iguals a fora i que podrien ser diferents a Espanya. Es vol aprofitar el tren de la recuperació europea per tal de recuperar Espanya.

Franco, però, vol evidentment una continuïtat del règim franquista, així que tracta de canviar/modernitzar el règim per tal d’assegurar aquesta continuïtat.


Primera línia d’actuació: el pla d’estabilització











Segona línia d’actuació: plans de desenvolupament social i econòmic


Donar avantatges fiscals (que les empreses paguin menys impostos). L’Estat fixa uns objectius i els empresaris que segueixin aquests objectius tenen avantatges econòmics i fiscals. L’Estat vol fer més eficient la producció (augmentar la dimensió de les empreses i la productivitat. Per no ser dependents de Catalunya i el País Basc s’intenta apostar per un desenvolupament industrial a altres llocs—> reduir el desequilibri regional a nivell industrial.

El pla fracassa perquè es posen uns objectius impossibles i, a més, no es dediquen prous recursos. Es beneficia, però, la part empresarial que va seguir els objectius de l’Estat (la qual s’enriqueix a costa de la majoria). De totes maneres, gràcies a aquests plans d’actuació, Espanya rebrà alguns préstecs i inversors estrangers.









Entradas relacionadas: