Descolonització i neocolonialisme

Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,57 KB

 

TEMA 13

1- CAUSES DE LA DESCOLONITZACIÓ

1.1.- La feblesa de les metròpolis

Després de la 1GM, s’havien començat a fer alguns factors que conduïren a la descolonització, com l’esperança que per la via revolucionària poguessin alliberar-se.

Però la 2GM va demostrar que les potències colonials de França i Gran Bretanya no eren invencibles. Les forces de resistència varen formar guerrilles que lluitaven contra els invasors. També dins les metròpolis s’alçaven veus crítiques contra el model colonial: el cost de mantenir les colònies era molt alt i només beneficiava uns pocs.


1.2.- Un context internacional favorable

Les potències colonials passen a un segon pla, davant el naixement de les dues noves superpotències: els EUA i l’URSS. I aquestes potències van mostrar la seva posició anticolonial:

- EUA:  van concedir la independència a la seva única colònia: Filipines

- URSS:  va fer públic el seu suport als moviments independentistes.

Les Nacions Unides va proclamar la igualtat de tots els pobles i reconeixement del dret d’autodeterminació. També representants del món intel·lectual i l’Església Catòlica van adoptar posicions anticolonialistes.


1.3.- La força dels moviments nacionalistes

Després de la 2GM, els moviments nacionalistes varen agafar força:

- Grups de partits comunistes que es recolzaven amb altres forces polítiques (Indoxina i Indonèsia)

- Moviments d’ideologia nacionalista amb gran suport popular (l’Índia). Reivindicació de la identitat religiosa (països islàmics)

- Moviments independentistes amb una forta vinculació ètnica (Àfrica Negra).

Aquests grups nacionalistes van tenir líders carismàtics (Gandhi, Nasser), molts dels quals eren membres de famílies riques indígenes que havien estudiat en universitats europees que varen redescobrir els valors culturals dels seus països.

Entradas relacionadas: