Descolonització i neocolonialisme

Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,77 KB

 

INTRODUCCIÓ

Després De la SGM, el món canvia. Europa ja no és el centre, i queda Totalment destruïda i a causa d’això es te que reconstruir. A Europa es ones creen les metròpolis → país àrab que a fet una Colònia.Moltes Colònies comencen el procés de descolonització i moltes d’elles Aconseguiran la independència econòmica, però no la política.Per Lo tant apareixerà el neocolonialisme: està basat en la imposició De l’economia del països rics als països pobres amb intercanvis Desiguals.

CAUSES

 1. Guerra

 1. Les Metròpolis NO eren invencibles.

 2. Algunes Colònies (Filipines, Indonèsia, Malàisia i Birmània) havien Estat ocupades per els japonesos, amb la col·laboració d’alguns Nacionalistes. Per que els nacionalistes volien independitzar-se de La metròpolí.

 3. Altres Colònies com: Itàlia, GB, Nord d’Àfrica van rebre de la Metròpolí, la promesa de la independència (si els ajudava) → FRANÇA.

 1. Després De la guerra


 1. Europa Va quedar destruïda, per lo tant, es té que reconstruir.

El manteniment de les colònies Es una càrrega.

 1. L’Església I els EE.UU estan a favor de la independència de les colònies.

 2. L’URSS Critica l’explotació econòmica de les colònies. Per lo tant, Donarà suport a les lluites per la independència, i volia que Aquests nous estats estiguessin dintre de la seva influència (món Socialista.)

 3. ONU Impulsa la descolonització.

ELS MOVIMENTS D’ALIIBERAMENT NACIONAL

Anteriorment, A la SGM molts països ja s’havien independitzat de les metròpolis Com: Sud-amèrica, respecte a Espanya, els EE.UU 1781 més recent Sud-àfrica 1910.

 • 1885→ A l’Índia es va crear el Partit del Congrés Índic.

 • Els Anglesos a la PGM, havien estimulat la lluita de la independència Dels pobres sotmesos a l’Imperi turc.

 • A La PGM estan els 14 punts del president Wilson, en el qual un dels Seus punts diu: “El Dret de la autodeterminació.”

 • En El període d’entreguerres aconsegueixen la independència: Egipte 1922 i Iraq 1932.

 • Creació De partits nacionalistes que poden ser de diferents ideologies (comunistes-islamistes). Alguns cops són organitzacions armades.


 • aquests Grups minoritaris tenen estudis a la metròpolí (advocats...). Tenen Consciència de la seva situació.

  Líders CARISMÀTICS

  Ho Chi Ming, Nasser, Lumumba i Nehru – Gandhi.

  INDONESIA:

  Colònia holandesa.Està Formada per més de 17.000 illes. Hatta i Sukano van proclamar la Independència (1945)Això Provoca una guerra amb Holanda, que va acabar amb la derrota dels Holandesos i amb el reconeixement d’Indonèsia (Jakarta 1949)

  MALÀSIA:

  Colònia britànica.Diferents Grups ètnics, sobretot malais i xinesos provoques un enfrontament Entre ells.Als Malais ajudats pels anglesos i els xinesos ajudats pels comunistes, Principalment per Xina.Finalment Els comunistes són debutats.1957 → Malàisia passa a formar part del COMMON WEALTH.

Entradas relacionadas: