Descolonització i neocolonialisme

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,18 KB

 

Sionisme:


teoria política de t.Herlz(1896). Afirma que els jueus constitueixen un poble amb dret a disposar d'un estat propi que ha de ser palestina.

Panabarisme:

moviment nacionalista àrab nascut al Segle XX. Defensa la descolonització i la unitat de la nació àrb en una entitat política comuna.

Apartheid

va ser una política que esdevingué un sistema de segregació racialduta a terme entre 19481990durant els governs del
 
Partit NacionalSud-Àfrica(i Namíbiamentre restà sota tutela sud-africana).

Moviment dels paisos no-alineats:

organització internacional que agrupava 118 estats el 2008, l'objectiu era assegurar la indepedencia nacional, la sobirania, la integritat territorial i la seguretat dels paisos no alineats.

Dret d'autodeterminació:


és un principi fonamental dels drets humans,es tracta del dret individual i col·lectiu a "decidir lliurement... La condició política i a perseguir lliurement... El desenvolupament econòmic, social i cultural." Neocolonialisme:
és el control i la tutela que segueixen exercint les potències colonials, sota les seves antigues colònies. La descolonització no va suposar independència econòmica per als països anomenats "subdesenvolupats", sinó que els estats imperialistes es van encarregar d'organitzar l'economia i la política mundial, de manera que es conservés l'explotació colonial.

Moviments nacionalistes:

podien ser de grups comunistes( com a indoxina o indonesia) o de grups nacionalistes que pretenien unir a tots els sector socials.

Entradas relacionadas: