Descobriment América

Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 14,33 KB

 

AMÈRICA

Els turcs varen bloquejar el comerç dels europeus amb Àsia, impedint la ruta del Mediterrani. Així, Portugal comença una ruta alternativa bordejant Àfrica. Els altres països també ho intenten però Portugal els hi impedeix. En aquest context, un mariner (Cristòbal Colón) proposa al rei de Portugal arribar a Àsia per l’oest, ja que amb els seus estudis considerava que la terra era rodona, el rei no ho accepta.

Després, Colón ho explicarà a la reina Isabel de Castella, que ho accepta perquè no té un altre alternativa, negocien unes condicions que són les Capitulacions de Santa Fe, on Colón demana si aconsegueix el seu projecte el títol d’almirall, una desena part de la producció, etc.

Dia 3 d’Agost del 1492, surten del port de Palos (Huelva) tres naus amb 88 mariners. Colón s’havia equivocat amb les dimensions de la terra. A la fi dia 12 d’Octubre del 1492, toquen terra pensant que són a Àsia, però han arribat a una de les illes del Carib. Desconeixen realment on són perquè per ells tot es nou i diferent del que coneixen d’Àsia, i per una altra banda, els indígenes pensen que han arribat els deus. Tornen a Castella amb una representació de les coses noves que troben i la reina encarrega un segon viatge el Gener del 1493, ara ja amb 17 naus i 1200 mariners, per seguir investigant aquest lloc. Fins que decideixen anar més enllà d’aquestes illes i és quan es troben el continent i l’exploren, els principals colonitzadors són Hernán Cortés i Francisco Pizarro, allà es troben amb la civilització Asteca, Inca i Maia. Pràcticament tot queda explorat a la primera mitat del Segle XVI.

Totes aquestes noves terres, s’incorporen a la corona de Castella i s’apliquen les mateixes lleis, institucions i administracions de Castella. Apart, es creen les Lleis d’Índies (1512) que regulen tots els temes d’Amèrica. Dins aquestes lleis hi ha un apartat que es diu sa Encomienda.  

La Encomienda és un contracte entre “l’encomendero” (home de Castella) i l’indígena on aquests hauran de treballar a les mines i en l’agricultura supervisats per “l’encomendero”. A canvi, els han de mantenir i evangelitzar. A la pràctica l’encomendero abusa del treball indígena perquè com més feina fan, més guanya l’encomendero. Això provoca una gran mortalitat. Aquests abusos van ser denunciats a Castella, sobretot pel Pare Bartolome de las Casas, on explica aquests successos. Castella redacta les Noves Lleis d’Índies el 1542, on es prohibeix el maltractament als indígenes, però en la pràctica tot segueix igual.

Aquestes noves terres (Amèrica) es van dividir en dos virregnats: Nova Espanya i Perú. En aquests dos virregnats els abusos van arribar a ser tant grans que una part de la població indígena i alguns de Castella moren. Però no només morien dels abusos, sinó també malalties portades d’Europa com el grip. Aquesta gran mortalitat va fer que Castella s’emportés a esclaus d’Àfrica cap a Amèrica per treballar.

*Criolls: nascuts a Amèrica amb pares castellans.

*Castellans: nascuts a Castella.

*Indígenes: nascuts a Amèrica.

*Mestissos: pare o mare indígena i pare o mare castellà.

*Mulats: fill d’un castellà i un negre.

*Negres: població d’Àfrica.

*Zambo: fill d’un indígena i un negre.

EL COMERÇ

Al 1503 es crea sa casa de contractació (Sevilla) que regula tots els productes i les persones que van i venen d’Amèrica. Aquests productes s’envien amb flotes que solien partir una vegada amb l’any. D’Europa cap a Amèrica s’enviava roba, armament, bestia... I d’Amèrica cap a Europa s’enviava patata, tomàtic, or, cafe, cacao, tabac... Tota sa venta d’aquests productes hauria d’haver enriquit Castella però tenien un deute molt gran amb els principals banquers europeus que havien finançat aquesta expansió.Entradas relacionadas: