Descarregar llibre la plaça del diamant

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,43 KB

1.Títol i autor del llibre que has llegit:


Pedra de tarteraés una novel·la en català escrita per María Barbalel 1985.

2. Explica l’argument del llibre que has llegit:

La història es situa a Pallars, als volts de 1900, on la Conxa, una jove de família nombrosa, es veu obligada a marxar a Montserrat, un poblet, a ajudar la seva tieta amb les feines de casa. Aconsegueix adaptar-se i viu felíçment amb els seus tiets. Només veu a la seva família a l’estiu, quan els van a visitar. Un dia la Conxa coneix en Jaume, un noi de qui s’enamora i es casa. Té dues filles, i arriba a tenir un fill, però poc després esclata la Guerra Civil, on els franquistes maten en Jaume per defensar la República i la fan empresonar a ella i a les seves filles (el fill és al poble). Aquesta època és molt dura per a la Conxa, i s’adona que sempre depèn dels altres, com una pedra de tartera, metafòricament: si algú la toca, rodolarà cap avall; si no, es quedarà quieta eternament. Envelleix i arriba a tenir néts, però se sent trista i creu que ja no la necessiten. Els fills es muden a Barcelona amb ella, on sent que només li queda morir.

3.Classifica’l:

Novel·la narrativa dramàtica 4.Situa l’espai i el temps:
La història transcorre al llarg del Segle XX. Tot i no trobar cap data explícita en relació a l'edat de la protagonista, quan arriba la República i després la Guerra Civil, la Conxa és una dona adulta que està casada i ha tingut ja els seus tres fills. -

L'Ermita :

L'Ermita és un poblet petit on vivia la Conxa fins que se'n va anar a viure a Pallarès amb els seus oncles. Allà s'hi desenvolupa poca part de la història perquè comença quan ella marxa cap a casa dels oncles per tant només surt al principi de la història.

-Pallarès:

Pallarès és un poble una mica més gran que l'Ermita on viuen els oncles de la Conxa i on viurà ella durant molts anys de la seva vida i els més felíços també. Allà es casa amb el Jaume i té els seus tres fills que creixen en aquell poble, per tant forma part important de la vida de la Conxa.

-Barcelona :

Barcelona és admirada per molts d'ells per diferents motius com ara el Jaume que el preocupa el futur del país i la justícia i vol visitar Barcelona per sentir-se més a prop de tots aquells que governen.

5.Presenta els personatges protagonistes: Concepció:

És la protagonista i narradora de la història. El seu veritable nom és Concepció, però des de petita li diuen Conxa perquè és més curt. Es tracta d'una noia molt prima i maca. És la cinquena de sis germans i com que no tenen diners l'envien a viure amb la seva tia.
És una noia reservada i tímida que no contradeix mai als seus oncles per no falta'ls-hi el respecte, no sap dir que no a res i mai destorba a ningú. No li importa treballar si cal perquè considera que els oncles necessiten la seva ajuda i que és el mínim que pot fer per ells després que l'hagin acollit a casa seva. Se sent unida als oncles i sobretot a tia.

Tia:

Es diu Encarnació, però la Conxa sempre li diu tia. És una dona de caràcter fort i segura de si mateixa, té molt geni i és la mestressa de casa. Ja és gran per tenir fills i la Conxa se'n va a viure a casa seva per donar-los un cop de mà en les terres. És feinera i estalviadora, però s'estima a la Conxa com si fos filla seva. No ho demostra massa, però té un afecte especial per ella.

Jaume:

És el fill del ferrer de Sarri i ell i la Conxa es coneixen un dia per casualitat. Té un somriure lluent, és més baix del que sembla perquè està molt prim, té el cabell castany fosc i una mica ondulat. El seu front és ample, té uns ulls petits, la boca no molt gran però sempre somriu. És el segon de dos germans treballador i espavilat fa de paleta i fuster. Ell i la Conxa s'enamoren i aconsegueixen casar-se. 

6.Cita els secundaris:

Oncle, Elvira, angeleta, mateu, Delina i Lluïsa7.Justifica el títol. Proposa un altre:
María Barbal dóna a entendre que el títol del llibre és Pedra de la tartera, ja que així és com se sent la Conxa, la protagonista, no té decisió pròpia, els altres sempre decideixen per ella. Si algú diu que faci alguna cosa ho farà, però si ningú diu res, es quedarà on era.

8.Compara aquest llibre amb altres llibres:

La Plaza del Diamant perquè els dos son històries d’amor en els quals la noia en temps de guerra busca la felicitat amb una persona i quan la troba  el home es te que anar a la guerra i mor.

9.Critica el llibre -Per què vas escollir aquest llibre?

Per què en la part del final en la que s'acaba tot i pots observar la quantitat de coses que els hi han passat a la família.Aquesta lectura m'ha agradat, ja que l'he trobada molt real i està molt ben escrita. A mesura que la llegeixes, t'introdueixes en el món de Conxa i els seus, i et fa imaginar un temps no gaire llunyà però a la vegada diferent del d'ara. Vas passant pàgina, i cada cop els sentiments que reflexa la protagonista són els teus i fins i tot arribes a alegrar-te quan li passa alguna cosa bona.-

Cita alguna frase.:

Es el cel lluny els estels espantats

Entradas relacionadas: